Amenda

Din controlul Curții de Conturi făcut la primăria Sucevei, dar și dintr-o emisiune a postului național de radio, reieșea un adevăr valabil pentru întreaga țară: cuantumul amenzilor neîncasate este uriaș. O sumă considerabilă de bani zace teoretic în casieriile primăriilor și practic în buzunarele celor amendați, fără ca statul nostru, cel sărac și fudul, să facă ceva pentru ca banii să ajungă în vistieria sa. Se plânge ca o babă, caută vinovați, dar nu face nimic. Că nu vrea în realitate banii aceștia, e treaba lui… Ia el niște bani de la creditori externi, iar noi plătim. Dar amendații nu plătesc. Și răul este rău, nu glumă. Pentru că o măsură preventivă cu care nemții și-au civilizat nația („noi ne-am civilizat nația cu portofelul”, zic ei) la noi e bătaie de joc.
 

Dumitru TEODORESCU

Fuge polițistul după tine că-ți conduci mașina cu superviteză, te ajunge, îți ia carnetul (pe care-l reobții după trei luni de zile) și-ți dă o amendă de s-o ții minte. Ai ține-o minte cu siguranță dacă ai și scoate banii din buzunar, dar n-o ții minte pentru că ea se pierde prin vreo contabilitate de primărie și e ca și cum n-ai luat-o. De aceea, mai încerci viteza o dată și încă o dată… Președintele Băsescu ne avertiza să nu criticăm statul, că-l slăbim. Statul este însă cel ce umblă cu fundul gol, iar noi n-avem voie să-i arătăm goliciunea. Iar atitudinea sa, care cruță până la urmă pe cel care încalcă legea, este preluată de cetățean într-o manieră care te uimește pur ți simplu. În emisiunea de radio pomenită reporterul cere părerea câtorva cetățeni despre situație. Mulți reacționează normal: o amendă se plătește, dacă nu o poți contesta. „Adică cum? Face scandal monstru toată noaptea în apartamentul de sub mine, vine până la urmă poliția, îl amendează, iar pe el îl doare în cot, că știe că nu plătește”, zice unul. Alții, mai miloși admit că omul e sărac astăzi, nu are bani… Sărac, sărac, dar de ce încalcă legea? Iar cireașa de pe tort ne-o oferă o sclifosită. „Vai, mi-e milă de el, săracul, cel amendat. De unde să scoată el bani, că e șomer! Că uite ce fac guvernanții noștri, că n-are omul un ban!” Cumsecade muierea, da’ cam dusă, ar zice Moromete. Că ce are șomeria cu nesimțirea? Ai făcut-o lată, plătește nene, ca să nu uiți și să nu mai faci! Cu guvernanții cam are dreptate însă: n-or fi ei vinovați că golanul e șomer, dar tot golan este. De faptul însă că legea nu funcționează sunt vinovați! Are dreptate.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: