Fățărnicie

Cât de veche o fi metoda strângerii de bani pentru protocolul consacrat comisiei de bacalaureat? Parcă, vorba lui Arghezi dintr-o glumă celebră, mi-a aduc aminte… Ea nu a fost cu siguranță ideea vreunui adolescent aflat în pragul așa-zisului examen de maturitate. Mai degrabă a fost ideea vreunui director de liceu interesat să se pună bine (n-o fi fost prima dată. Prima dată o fi fost… protocolar pe banii lui) să obțină, cu elevii săi, rezultate care să-i aducă lauri, în concluzie să-și cumpere notorietatea și, implicit, funcția. Director căruia i s-au alăturat câțiva părinți dispuși să cotizeze pentru ca odraslele lor nu doar să ia examenul, ci, dacă se poate, să-l ia cu note cât mai mari.
 

Dumitru TEODORESCU

Pe măsură ce constituirea fondurilor de protocol s-a încetățenit, s-au adăugat și alți părinți, cu comentarii sau nu, toți sau aproape toți sacrificând până la urmă ceva bănuți pentru bac-ul odraslelor. Și, concomitent, s-a întâmplat contaminarea elevilor cu „ideea”, până într-acolo încât luarea examenului este lăsată exclusiv pe seama „cotizației” părintești. Încet, încet s-a ajuns la o practică, una scumpă, pentru că nu cafea se cumpără cu banii adunați… Iar dacă găsim în viața noastră un moment de onestitate, nu este deloc greu să admitem atunci că așa ceva nu trebuie să existe, pentru că îmbolnăvește greu conștiința adolescenților. Profesorul nostru de pedagogie și-a atras mânia autorităților comuniste pentru că a îndrăznit să ne deschidă ochii nouă, studenții săi, viitorii dascăli, cum adică să-i vorbesc eu elevului despre cinste, când el merge noaptea cu taică-său la furat de pe tarlaua CAP?! Lupta procurorilor cu această stare de promiscuitate este grea. Remarcabil este însă faptul că măcar și-a exprimat intenția de a curma practica aceasta cu consecințe atât de nefaste pentru moralitatea atâtor oameni. Și poate că salvați ar fi copiii. Căci părinții lor par a se situa iremediabil în ipostaza lamentabilă în care s-au aflat la un post de televiziune două mame, care se înflăcărau fără convingere să demonstreze că nu s-au strâns, că nu au știre să se fi strâns vreodată bani pentru așa ceva la liceul bucureștean cu scandalul. Rară probă de fățărnicie „în direct” și de față cu odraslele lor!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: