Un veac de… continuitate compromis !

În numărul din 18-24 ianuarie 2013, revista „Flacăra lui Adrian Păunescu” consemna: „Moderatorii manifestării de la Călinești Cuparencu au fost poeții Ion Cozmei și Carmen Veronica Steiciuc, fiii satului, urmașii lui Eminescu pe linie paternă.
 

Printre cei care au vorbit despre Mihai Eminescu s-a aflat și academician Alexandrina Cernov din Cernăuți. Poetul Ion Cozmei a prezentat un amplu material, legat de istoria școlii centenare din Călinești Cuparencu, insistând asupra denumirii școlii din localitate «Gheorghe Eminovici», tatăl poetului.” Pe data de 16 ianuarie 2013, ziarul „Crai nou” publica articolul „Un veac… de continuitate”, sub semnătura prof. dr. Ion Cozmei, din care reproducem fragmentul de final al articolului. „În fața acestor indubitabile evidențe, propunem Primăriei și Consiliului Local al comunei Șerbăuți organizarea pe 15 iunie 2013 a festivităților de sărbătorire a 100 de ani de la înființarea Școlii Generale din satul Călinești Cuparencu, sub genericul „Un veac de… continuitate”. Ținând cont că în satul Călinești Cuparencu s-a născut și a copilărit timp de 15 ani Gheorghe Eminovici, tatăl celui mai mare scriitori al românilor, Mihai Eminescu, sugerăm Primăriei și Consiliului Local al comunei Șerbăuți să emită o decizie excepțională, prin care Școala Gimnazială din satul Călinești Cuparencu să poartă numele lui Gheorghe Eminovici, ca o dovadă de respect și omagiu aduse părintelui «Luceafărului poeziei românești». Decizia va fi înaintată Inspectoratului Școlar Județean Suceava, care va dispune ducerea la îndeplinire a demersului nostru”. Degeaba a așteptat Inspectoratul Școlar Județean respectiva decizie! Consiliul Local al comunei Șerbăuți, în frunte cu primarul Cătălin Sănduleac, a ignorat cu vădită nepăsare propunerea noastră, susținută și de inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Suceava, Gheorghe Lazăr, chiar dacă am apelat personal la finalizarea demersului nostru, la vicepreședintele Consiliului Județean, Alexandru Rădulescu, și la subprefectul Constantin Harasim. Și totuși, spre știința gospodarilor din comuna Șerbăuți, diriguită de primarul pădurar Cătălin Sănduleac, la Călinești Cuparencu s-a născut, în anul 1812, Gheorghe Eminovici, iar în curtea bisericii din sat se înalță maiestuos bustul lui Mihai Eminescu!

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI