Ioan Bălan:

„O creștere economică de 1-2% pe an nu este mulțumitoare pentru România”

Deputatul PDL de Suceava Ioan Bălan, care este vicepreședinte regional al partidului, este sceptic în pivința relansării economice a României sub guvernarea USL.
 

Ioan Balan

Din punctul de vedere al parlamentarului sucevean, previziunile pentru perioada 2013-2016 sunt „deprimante”. Ioan Bălan a declarat pentru presă că „România a rămas corigentă” la creșterea economică în anul 2012, an în care relansarea economică trebuia să ia avânt. „Relansarea economică sub USL nu a mai venit și nici nu se întrevede. După ce am dus în spate o criză economică epuizantă și împovărătoare de trei ani de zile, am închis anul 2011, sub guvernarea PDL, cu 2,2% creștere economică. Tot ce a făcut USL de când este la guvernare pentru creșterea economică a fost să o revizuiască, de nenumărate ori, în jos. De la o creștere economică de 1,7% prognozată pe anul 2012, USL a obținut doar 0,7%. Ba mai mult, România figurează în raportul FMI cu o creștere de doar 0,3% a Produsului Intern Brut (PIB)” a explicat vicepreședintele regional al PDL. Parlamentarul sucevean a mai spus că nici în Programul de convergență 2013-2016 USL nu se dezice de vechiul obicei, precizând că creșterea economică este din nou prognozată în scădere comparativ cu Programul de convergență anterior, trimis la Bruxelles în aprilie 2012. „Mai grav este că ținta de creștere economică a fost redusă, fără menajamente, cu peste un punct procentual în fiecare an”, a explicat Ioan Bălan. Potrivit lui, perspectiva pentru anul 2013 se înrăutățește deprimant, fiind redusă la jumătate față de ce se aștepta anul trecut în aprilie. Anul acesta, a menționat Bălan, ne așteaptă o creștere a PIB de 1,6%, față de 3,1%, conform anteriorului program de convergență. El consideră însă că nici această cifră nu este definitivă, pentru că asupra ei planează perspectivele evoluțiilor economice sumbre din statele Uniunii Europene. „USL prevede că nici în anul 2014 nu vom crește economic cu mai mult de 2,2%. În raportul menționat, FMI e și mai pesimist: doar 2% avans al PIB-ului. De altfel, abia dacă vom atinge o creștere economică de 3% până în anul 2016, fără nicio șansă de a mări pasul pentru a prinde din urmă restul țărilor europene. Or o creștere economică de 1-2% pe an nu este mulțumitoare pentru o țară ca România, care trebuie să recupereze un decalaj important de dezvoltare și standard de viață față de celelalte state membre ale UE” a conchis Ioan Bălan. 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: