Amendați ani întregi

Contravenienții suceveni dau cu tifla municipalității

> „Nu ai ce să le faci. Mai facem popriri pe conturi, însă unii sunt angajați, iar alții nu. Mai mult, deseori nu avem nici acces în bazele de date ale Ministerului de Finanțe sau ale altor instituții, să vedem dacă realizează venituri”, arată primarul Ion Lungu > Întrucât procesele sunt îndelungate și costisitoare, primarul propune lăsarea la voia CL să hotărască transformarea sumelor de recuperat în ore de muncă în folosul comunității
Municipalitatea suceveană are de încasat creanțe restante la bugetul local în valoare de circa 50 de milioane lei, recuperarea acestora de la contravenienți devenind o adevărată problemă, din moment ce unele dintre datoriile respective provin chiar și din urmă cu 10 ani.
 

Primaria Suceava

„Noi avem o mare problemă cu încasarea creanțelor, unele dintre ele fiind aproape imposibil de recuperat, cum ar fi cele din amenzi” reliefează primarul Sucevei, Ion Lungu. El arată că, la această dată, sunt neonorate 55.436 de amenzi, anul acesta fiind plătite în total 6.595 de sancțiuni de acest gen. Pentru amenzile date de compartimentele abilitate ale Primăriei și neonorate de contravenienți, de circa 10 de milioane de lei, legea prevede transformarea lor în ore de muncă în folosul comunității. Însă, ținând cont că acțiunile judecătorești sunt îndelungate și costisitoare, șeful executivului propune amendarea legislației în vigoare și lăsarea la îndemâna Consiliului Local să ia o decizie în acest sens. „Pentru încasarea amenzilor este necesar să formulăm acțiune în instanță și să obținem hotărâri judecătorești, ceea ce este foarte greu, ca timp și bani. De aceea, cred că legislația ar putea fi modificată, transformarea să se poată face prin HCL, astfel încât să nu mai mergem în instanță. În cazul amenzilor de circulație, de 100-200 lei, neplătitorilor nu ai ce să le faci. Mai facem popriri pe conturi, însă și aici întâmpinăm dificultăți, pentru că unii sunt angajați, iar alții nu. Mai mult, deseori nu avem nici acces în bazele de date ale Ministerului de Finanțe, Direcției Muncii sau ale altor instituții. Deci sunt aproape imposibil de încasat aceste amenzi și avem o sumă destul de consistentă”, declară edilul-șef. Dintre agenții economici suceveni în funcțiune, 478 au de achitat amenzi de 10 milioane lei, executivul local spunând că face tot posibilul, pe cale amiabilă, prin blocări de conturi sau prin executare silită să recupereze acești bani. Lungu evidențiază că, la toate acestea, se adaugă lipsa de personal specializat, legea interzicând noi angajări. „Aici există o altă problemă, pentru că avem oameni insuficienți la executare silită. Ar trebui să angajăm măcar vreo 5 persoane, însă se știe foarte clar că acestea nu pot fi angajate”, a conchis Ion Lungu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: