Recensământul dă peste cap toate statisticile

Fără să facă nimic, Suceava se trezește cu 10 mp de spații verzi în plus pe cap de locuitor

> Pentru a se încadra în obligațiile europene, municipiul reședință trebuia să sară de la 20 mp în prezent, la 26 mp de fiecare localnic la finele lui 2013, însă diminuarea populației a rezolvat acest impas > Potrivit rezultatelor provizorii ale recensământului, Suceava are o pierdere de circa 15% din numărul de locuitori, scăderea fiind de la 107.208 de persoane, la 91.030 de persoane (minus 16.189 de persoane)
 

Municipiul Suceava se situează pe poziția a cincea în județ, în rândul localităților urbane cu cele mai mari suprafețe verzi pe cap de locuitor, relevă o informare recentă a Agenției pentru Protecția Mediului Suceava. Locul întâi este ocupat de orașul Solca, cu 69 mp/locuitor, urmat de municipiul Vatra Dornei (34,48 mp), orașul Gura Humorului (24,82 mp) și municipiul Câmpulung Moldovenesc (22,39 mp). Abia apoi urmează municipiul capitală de județ, cu 20 mp/locuitor, cu această suprafață localitatea încadrându-se, cel puțin până anul trecut, în limita prevăzută de legislația românească în vigoare, adaptată la cea europeană. În acest context, de reamintit este faptul că, potrivit unei ordonanțe de urgență, autoritățile administrației publice locale aveau obligația de a asigura, până la data de 31 decembrie 2010, din terenul intravilan, o suprafață de spațiu verde de minim 20 mp/locuitor. De asemenea, de luat în calcul este că, în continuare, există obligația primăriilor de a extinde spațiile verzi până la cel puțin 26 mp/locuitor, până pe 31 decembrie 2013. Interesant de remarcat este că unele localități urbane ar putea ieși din impas prin aceea că, după Recensământul populației și locuințelor, numărul de locuitori a scăzut în mod vizibil, ceea ce, implicit, duce la creșterea suprafeței verzi pe cap de locuitor. Este și exemplul Sucevei care, potrivit rezultatelor provizorii ale recensământului, are o pierdere a circa 15% din numărul de locuitori, scăderea fiind de la 107.208 de persoane la 91.030 de persoane (minus 16.189 de persoane). În conformitate cu o situație prezentată de primarul Ion Lungu în 2008, municipiul Suceava are o suprafață verde de 2,733 milioane mp. Aceasta însemna că, la 106.000 de locuitori luați atunci în calcul, fiecărui sucevean îi revenea o medie de 22,31 mp, adică peste suprafața de 20 mp obligatorie în momentul respectiv și prezentată de APM. Aceeași suprafață declarată de autoritățile sucevene, raportată, însă, de această dată, la populația de după recensământ, duce la o creștere a suprafeței peste media de 26 mp, obligatorie la 31 decembrie 2013, unui sucevean revenindu-i, acum, 30 mp. Ion Lungu preciza că Suceava are 185 de spații verzi, potrivit lui primăria făcând demersuri de extindere a zonei înverzite, inclusiv prin preluarea de la Direcția Silvică a 30 ha din parcul dendrologic „Șipote”. Până în prezent, municipalitatea s-a ales cu 6 ha de pădure cedate de Regia Autonomă a Administrării Patrimoniului și Protocolului de Stat (RAAPPS). În statistica prezentată de Agenția pentru Protecția Mediului, orașul Cajvana nu figurează cu spații verzi, deficitare din acest punct de vedere fiind orașul Broșteni (1,4 metri mp/locuitor), orașul Vicovu de Sus (2,73 mp), orașul Frasin (3,54 mp), municipiul Rădăuți (9 mp) și orașul Milișăuți (9,7 mp).

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: