Pentru că au fost depistați cu nereguli în prescrierea rețetelor sau la raportarea datelor

Zeci de medici și farmaciști sunt buni de plată

În urma controalelor realizate la medici de familie și farmacii de reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava, au fost imputați aproape 9000 lei pentru nereguli depistate fie la prescrierea rețetelor, fie la raportarea eronată a datelor transmise în format electronic. CAS a verificat 223 medici de familie cu privire la modul în care au eliberat prescripții medicale pentru pensionarii cu venituri obținute numai din pensii mai mici decât 600-700 lei, care au dreptul la o compensare la medicamente de 90% din prețul de referință, și la decontarea rețetelor ce cuprind medicamente compensate 90% acordate pensionarilor care au și venituri din alte surse.
 

La doctor

De asemenea, controlul a vizat și felul în care medicii respectă prevederile Contractului-cadru încheiat cu CAS, referitoare la consemnarea de medicul de familie, în fișa medicală a pensionarului și în registrul de consultații, a datelor corecte ale acestuia, precum și anexarea la fișa medicală a declarației dată pe propria răspundere de pensionar, din care să rezulte că realizează venituri numai dintr-o pensie de până la 600-700 lei/lună. Gestionare eronată a datelor pensionarilor asigurați S-a constatat că 184 de medici de familie au emis corect rețetele pentru această categorie de asigurați, dar au fost și cazuri de nereguli amendate. Astfel, 11 medici de familie au prescris rețete cu compensare de 90%, deși în registrul lor nu s-au regăsit declarații pe proprie răspundere ale beneficiarilor cum că nu realizează și alte venituri în afara celor provenite din pensii. Zece medici au prescris rețete cu sau fără contribuție personală din partea asiguratului, pentru categoria „pensionar cu venituri numai din pensii sub 600-700 lei”, deși pacienții aveau trecut pe taloanele de pensie sume mai mari. Alți 5 medici au prescris rețete unor pensionari care aveau și alte venituri, conform documentelor anexate la fișele lor, pe lângă pensia respectivă. CAS a imputat acestor medici de familie suma totală de 6.886,12 lei, reprezentând diferența între nivelul de compensare 90% și 50% a medicamentelor prescrise pentru această categorie de asigurați. Alte abateri s-au constatat la alți 5 medici de familie care au trecut greșit datele de identificare ale pacienților în formularele de prescripții medicale, ceea ce a dus la „înregistrarea eronată a consumului de medicamente în cadrul programului pentru compensarea cu 90% a prețului de referință al medicamentelor pentru acele CNP-uri”, spun reprezentanții CAS Suceava. În aceste cazuri suma imputată a fost de 763,68 lei. Au fost și 13 farmacii care au raportat în mod greșit datele transmise în format electronic în SIUI, existând neconcordanțe între datele înscrise de medicii prescriptori în formularele tipizate și cele care sunt transmise în format electronic în SIUI sau cele care sunt cuprinse în borderourile centralizatoare ce însoțesc facturile depuse de furnizorii de taxare a rețetelor. Suma imputată farmaciilor este de 1.072,66 lei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: