Construcțiile au intrat în regres

> Numărul autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidențiale a fost, în septembrie 2011, cu 10,3% mai mic față de cel înregistrat cu un an în urmă > Din banii statului, în vară s-a ridicat doar 2% din numărul total de locuințe, 98% fiind rezultatul investițiilor private
 

Pe piața suceveană a construcțiilor începe să se resimtă criza economică și o scădere a pieței imobiliare. Această concluzie ar fi în acord cu datele oferite recent publicității de Direcția Județeană de Statistică Suceava, potrivit cărora numărul autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidențiale a fost, în septembrie 2011, cu 10,3% mai mic decât cel înregistrat în urmă cu an. În luna la care facem referire, în județ au fost cerute și înmânate 270 de asemenea documente, comparativ cu luna august a aceluiași an fiind consemnată o diminuare numerică și mai mare, de 23,1%, regres pus și pe seama apropierii toamnei și viitoarei restrângeri a activităților în domeniu. Suceava continuă să ocupe, din punctul de vedere al autorizării, locul 2 pe țară, după județul Ilfov, deținând 7% din totalul autorizațiilor de construire de imobile rezidențiale, cele mai multe, respectiv 70,04%, fiind solicitate în mediul rural. În Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, evident, sucevenii dețin supremația, cu 30% din numărul autorizațiilor din noiembrie 2011, la rând, în ordine descrescătoare, venind județele Iași (19,2%), Neamț (17,4%), Bacău (15,5%), Botoșani (7,4%) și Vaslui (6,5%). De remarcat este și faptul că, în trimestrul al doilea al anului acesta, în județul Suceava au fost finalizate 849 de locuințe, cu 254 mai multe față de trimestrul anterior (+42,7%), dar cu 103 mai puține în comparație cu intervalul similar al anului 2010 (-2,6%). Analiza pe surse de finanțare relevă că, în lunile aprilie, mai și iunie 2011, doar 2% din locuințe au fost ridicate din fonduri publice, iar 98% – cu finanțare privată, adică din contribuții financiare proprii ale persoanelor fizice care construiesc în regie proprie. Ponderea cea mai mare a unităților de locuit finalizate în trimestrul al doilea din 2011 a fost consemnată la sate, respectiv 61,5%. De spus ar mai fi că, în intervalul 1 ianuarie – 30 septembrie 2011, în județul Suceava au fost eliberate 2.150 autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, cu 5% în minus față de aceeași perioadă a anului precedent.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: