Lecție la înălțime…

În miez de Brumar, în zi de sâmbătă, senină și blândă, toți într-ale geografiei și-au dat întâlnire, potrivit obiceiului semestrial, la Șarul Dornei de data aceasta, la Școala cu Clasele I-VIII de la poalele Călimanilor.
 

Oamenii școlii au fost la înălțime, și la propriu, și la figurat. Profesorii, unu și unu, cu gânduri bune și animați de dorința înnobilării sufletului, au pășit pragul unei școli de munte primitoare și arătoase. Lecție de lecție… Tema activității, „Utilizarea standardelor naționale de evaluare, principii de apreciere obiectivă a competențelor elevilor”, a provocat asistența la dezbateri utile și practice. Indiferent de vârstă, de experiență și de școala din care provii, înveți, de fiecare dată, câte ceva. Eu, unul, am băgat multe la cap… Dna prof. Gheorghică Gabriela ne-a demonstrat profesionalism, ținută științifică și preocupare. Cei 16 copii de clasa a V-a au fost călăuziți într-o lume pe care au reușit să o cucerească, să-i descifreze tainele și să umble pe cărări necunoscute. Și au înțeles că efortul cunoașterii luminează mințile și deschide orizonturi noi. Au demonstrat, după putința lor, că orizontul local se constituie într-un adevărat laborator, un atelier de lucru, un loc în care poți vedea muntele la el acasă și să-l întorci pe toate fețele, pornind de la poale și până pe culme. Una peste alta, o lecție de excepție și o gazdă extrem de primitoare. Într-un timp scurt, copiii au învățat multe lucruri, și-au însușit mulți termeni, în condițiile în care geografia, ca număr de ore, este… ciuntită, o oră pe săptămână. Păcat! Se vede treaba că dascălii buni dau oameni mari. Uneori, chiar dascăli sus-puși (apuși) nu-și mai amintesc de cele ale școlii, numai că înscăunările înseamnă și a uita… băncile de altădată… Pentru ca oamenii să ajungă mari este și o condiție: relația școală – familie – școlari – comunitate trebuie să funcționeze în limitele responsabilității asumate. Profesoara s-a confundat cu copiii. Un dialog blând, calm și firesc. Discuțiile care au urmat au pus în lumină importanța evaluărilor și necesitatea protejării mediului pentru că vedem peste tot versanți întregi dezbrăcați, dezgoliți de pădure. Și doare. Până și copiii au subliniat că banul l-a împins pe om să pună mâna pe secure și să ne taie… oxigenul. Iată că și de la copii avem ce învăța. Ar trebui să învățăm reciproc! Felicitări, doamna profesoară! Dl prof. Virgil Popescu, tânăr pensionar, așa cum îl știm, un bun cunoscător al zonei, un fel de enciclopedie de buzunar, ne-a înfățișat spațiul geografic așa cum este el. Am învățat multe. Ce bine e să îți destupi urechile și să le îndrepți spre lume. Întotdeauna vei afla ceva! „Munților, măreților, cu veșmânt de brazi și fagi, spuneți voi ce taină-ascundeți. De-mi sunteți așa de dragi?” (George Vâlsan, „Revederea”)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: