Bătături

Cei care au grija manipulării (fie în calitate de manipulatori și chiar… manipulanți, fie în calitate de inși cu teama din ce în ce mai apăsată ca alții să nu-i agațe-n sforile lor și să-i păpușărească) știu sau intuiesc că acțiunea generală, de amploare și de efect maxim ce se poate aplica în acest scop este tulburarea ierarhiilor naturale dintre indivizi și grupuri sociale, profesionale etc. Nu neapărat în scopul instituirii unor altora (fiindcă astfel ar apărea riscul unor reacții prompte și bine orientate), ci în cel de a se crea o mlăștinoasă dezordine, în care masele (da, ele; aici, indivizii nu contează câte unul, ci cu suta de mii sau milionul) să se-nvețe a trăi ca mormolocii și ca porcii, totodată.
 

L.D. CLEMENT

Mult hulita criză pare-se a fi un timp extrem de fertil pentru experimente în acest sens, sub sloganul lui „Nu-i!” ori „N-am!”, adesea atât de ușor (de) însușit încât să fie acceptat ca ceva absolut natural, de necontrazis. Spre un exemplu, recent, un (curajos!) șef de clinică medicală relata într-un interviu televizat (însă, până și el, cu acel calm al învinsului care nu poate întreprinde nimic spre a schimba situația) că în structura pe care o conduce un medic rezident câștigă la fel cât un fochist (toată stima pentru fochistul care câștigă cât medicul!) sau un chirurg ce intervine, lunar, la 3 bătături (și fără să conteze cât de bine intervine) este plătit aidoma unuia care-i face din bisturiu pe mai toți oaspeții blocului operator. Desigur, situația e de recunoscut în mai toate branșele, fără diferențe notabile între stat și privat. Și, uite-așa, când salariatul este încă o dată călcat pe bătătură, nici măcar nu oftează, deoarece măduva spinării i-a fost deja extirpată.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: