Criza de Euthyrox produce agitație și la Suceava

La fel ca la Brașov, Buzău și alte județe din țară, farmaciile sucevene și-au epuizat stocurile de Euthyrox, medicament necesar tratării unor boli ale tiroidei, care are și avantajul că este foarte ieftin.
 

Responsabilii farmaciilor nu cunosc cauza lipsei acestui medicament, dar de la depozite au aflat că nu este fiindcă nu s-a mai importat, ne-au spus unii farmaciști suceveni. Președintele colegiului farmaciștilor Suceava, Doinița Cocriș, ne-a explicat că este, într-adevăr, o criză de Euthyrox, dar că problema se va rezolva cam în două săptămâni: „De două luni lipsește acest medicament, dar farmaciile l-au avut pe stoc și au mai avut rezerve. Dar acum e într-adevăr criză, am scotocit în toate farmaciile din județ și s-a dat până la ultima pastiluță. Nu știm cauza, dar se pare că situația se va debloca, avem informații că a început să se importe. Eu cred că în două săptămâni se va rezolva problema”. „Pentru un bolnav operat de tiroidă care n-are hormonul respectiv sunt probleme serioase” Euthyrox este un medicament ieftin, cutia cu 100 pastile costând 11,50 lei și ajungând pentru tratamentul pe 3 luni al bolnavului, iar 9 lei costă cutia de 50 de tablete. Unele farmacii din municipiu și-au mai păstrat 2-3 cutii pentru cazurile extreme: „N-au nici în depozit, ni s-a spus că nu a mai adus importatorul medicamentul de la firma respectivă. Pentru un bolnav operat de tiroidă care n-are hormonul respectiv sunt probleme serioase. Lumea și l-ar cumpăra, fiindcă e ieftin, dar nu se găsește. Luna asta a apărut și de 50 mg, dar nici din acesta nu mai este. În general acest medicament vine în cantitate mică. Eu am pus 5 cutii deoparte, 2 le-am vândut, 3 le-am păstrat dacă vine vreun bolnav și văd că se sufocă, să-l ajut”, ne-a precizat administratorul unei farmacii din municipiul Suceava. Potrivit purtătoarei de cuvânt a CAS Suceava, medicamentul se află și pe Lista B cu medicamente, cu compensare de 50%, dar se acordă și gratuit prin program național, disfuncțiile în aprovizionare fiind explicate prin faptul că există un singur importator care aprovizionează farmaciile din toată țara. Euthyrox este un medicament care suplinește funcția glandei tiroide, de fapt un hormon recomandat în cazuri de hipotiroidie, gușa tiroidiană, cancer tiroidian. Dacă nu se rezolva problema cu importatorul, situația este destul de gravă, deoarece pentru acest medicament nu există nici înlocuitor, și foarte mulți bolnavi vor avea de suferit pentru că nu-și pot continua tratamentul, în special cei operați de cancer la tiroidă. Reprezentanții distribuitorilor de la nivel național au dat însă asigurări că în cel mai scurt timp medicamentul va apărea în farmacii și au spus că a existat continuitate în distribuția lui.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: