Părinții de preșcolari se agită să-și înscrie copiii în clasa 0

Părinții unor preșcolari au început deja să se intereseze în școli generale despre clasa pregătitoare care va fi introdusă de la anul, așa-numita „clasă 0”, unii înscriindu-și chiar copiii acolo.
 

Directorul Școlii Generale Nr. 3, prof. Maria Stoina, ne-a declarat că „ne-am exprimat disponibilitatea pentru 3 clase 0”, în ideea de a atrage mai mulți elevi în vederea unei finanțări mai bune. „Părinții vin deja să-și înscrie copiii, ne-au rugat chiar să facem o listă, neoficială însă, și pentru clasa 0 și la clasa I, deși oficial n-au început înscrierile”, ne-a spus directoarea Stoina. Problema este însă mobilierul pentru aceste clase: „Acum ne preocupă cum să asigurăm mobilierul pentru dotarea acestor săli de clasă. Trebuie un mobilier special pentru copii de 5-6 ani, vom vedea de unde vom asigura cheltuielile pentru asta, fie de la bugetul local, fie din venituri proprii”, spune Maria Stoina. Directoarea Școlii Generale Nr. 8, Carmen Sima, ne-a spus, tot ieri, că deja sunt 10 copii înscriși la clasa 0: „Am făcut o prognoză și am estimat că putem face o clasă, atât ne permite spațiul”. În ce privește mobilierul, directoarea Sima a precizat că există în școală mobilier pentru această clasă de la clasele de step by step, care au mese și scaune speciale, ce pot fi folosite și la clasa 0”. Școlile evaluează în prezent dacă au spațiu, dar și resurse umane pentru clasa 0 Ministerul Educației a solicitat unităților școlare, prin intermediul inspectoratelor școlare, să pregătească o situație estimativă cu numărul de clase 0 care pot fi înființate, dar și „disponibilitatea resurselor umane, a învățătorilor care pot preda la aceste clase”, ne-a informat insp. Laura Hacman, purtător de cuvânt al IȘJ Suceava. Aceste estimări sunt în curs de desfășurare în școlile generale din județ. Clasa 0 va fi introdusă în școlile generale, la ciclul primar, începând cu anul școlar viitor, conform Legii educației naționale, numai că nu toate școlile au și spații pentru realizarea ei, fapt semnalat și de sindicate. De aceea ministerul a cerut școlilor să-și analizeze posibilitățile și să facă o estimare. Primii care vor merge în clasa pregătitoare sunt copiii care, până la sfârșitul lui 2012, împlinesc 6 ani. Ei vor intra în clasa 0 începând cu anul școlar 2012-2013. Prin solicitarea scrisă a părinților, a tutorilor sau a susținătorilor legali, vor putea fi înscriși în clasa pregătitoare și copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la sfârșitul anului calendaristic, dacă au o dezvoltare psihosomatică corespunzătoare. Conform Legii educației naționale, clasa 0 este aceeași clasă care există în cadrul grădinițelor, care se numește grupă pregătitoare și care aparține învățământului obligatoriu cu durata de 10 ani. Practic, prin clasa pregătitoare se face trecerea între grădiniță și învățământul primar. Această clasă pregătitoare cuprinde și partea de jocuri, și partea de școală, pentru aceasta din urmă fiind în curs de elaborare un nou curriculum. Orele vor fi susținute de un învățător, majoritatea absolvenților de liceu pedagogic având o dublă specializare, de învățător-educator, până la data începerii anului școlar.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: