Insula

Doar deunăzi ce mă întrebam dacă să ne mutăm…! Iată că ieri sosi și vestea (chiar pe aceasta o așteptam oare?) că, din prima zi a anului ce vine, Islanda a decis liberalizarea totală a pieței muncii pentru cetățenii români. M-am documentat iute și am aflat că deja în țărișoara aceea insulară muncesc vreo 300 de români (la un total de 300.000 de locuitori; așadar, populația Islandei e cât jumătate din cea a județului nostru, după recensământ), cu precădere în construcții și în turism. Apropo!; Islanda exportă mai ales ce-i oferă marea și zootehnia, plus aluminiu, însă o treime din PIB este dată de turism. Au turiști, anual, cât populația județului nostru, după recensământ, rămânând, potrivit National Geographic, una dintre principalele destinații ale lumii și pentru 2012.
 

L.D. CLEMENT

Ce să vadă turiștii acolo? Țărmurile, marea, pescărușii, frigul, noaptea, liniștea și dealurile golașe peste care vântul viu vuind, gheizerele, vulcanii, iarba rară și lichenii; d-astea. Că știu și vor oamenii să stoarcă profit și din piatră seacă am înțeles curând, dintr-un reportaj al DW. Se vorbea despre scriitorii islandezi, care ar duce-o mai bine decât alții (decât ai noștri, sigur!), nefiind doar niște scârța-scârța pe hârtie sau clampa-clampa la computer. Bunăoară, Sjón (pentru o idee mai populară, i-a fost „textier” lui Björk; „Bachelorette”, de ex.) este tradus în aprox. 25 de limbi. N-ar fi tocmai ceva ieșit din comun la scriitorii buni, însă cei islandezi sunt cuprinși într-o politică economică și culturală aparte: exportă literatură (în țările nordice și Marea Britanie, mai ales)! Iar în final, încă un amănunt, care mi se pare că vorbește despre un anume respect: de pe site-ul Ministerului Culturii, poți afla, în rând cu ceilalți angajați, chiar și numele (plus adresa de email) singurului șofer al instituției. Chiar mi-am zis să-i trimit câteva vorbe, poate că la anul ne întâlnim! …Așadar, ce facem? O invadăm? Islanda.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: