La nivel național, ca urmare a evacuării necorespunzătoare a gazului

Cazurile de intoxicație cu monoxid de carbon iau amploare

Patru persoane au decedat și alte zece – dintre care nouă copii – au fost la un pas de a-și pierde viața, în doar o săptămână, la nivel național, din cauza intoxicației cu monoxid de carbon. Aceasta s-a produs ca urmare a evacuării necorespunzătoare a gazelor, canalele de evacuare fiind obturate sau găurite, informează Compania E.ON.
 

Astfel, în ultima decadă a lunii octombrie, trei persoane au murit în localitatea Valea lui Mihai din județul Bihor, cauza fiind utilizarea unui aparat de preparare a apei calde menajere care avea obturat aproape total coșul de evacuare a gazelor arse. O alta a decedat în localitatea Miheșu de Câmpie, județul Mureș, după ce a folosit o sobă cu plita spartă, care nu era racordată corespunzător la coșul de fum. La numai o zi după acest eveniment, în localitatea Tudor Vladimirescu din județul Arad, zece persoane au fost spitalizate, ca urmare a intoxicației cu monoxid de carbon, cauza fiind utilizarea unei centrale termice al cărei coș de evacuare a gazelor arse nu era etanș. „Cazurile înregistrate în ultima săptămână completează bilanțul nefericit al ultimilor doi ani, când nu mai puțin de 34 de persoane au decedat iar alte 113 s-au aflat la un pas de moarte ca urmare a intoxicării cu monoxid de carbon. Aceste situații extrem de grave ar trebuie să responsabilizeze fiecare consumator să se asigure că aparatele alimentate cu gaze naturale funcționează corespunzător, respectă condițiile legale, iar sistemele de evacuare a gazelor arse sunt etanșe și au tirajul necesar. Utilizarea unor aparate alimentate cu gaze naturale neconforme din punct de vedere tehnic sau montate ilegal poate duce la evenimente extrem de grave, soldate de cele mai multe ori cu pierderi de vieți omenești. Racordarea necorespunzătoare la coșurile de evacuare a gazelor arse sau la coșuri neetanșe, înfundate sau cu deficiențe de construire reprezintă alte pericole ce nu trebuie ignorate”, avertizează E.ON. Pentru a evita astfel de evenimente, consumatorii de gaze trebuie să se asigure ca aparatele pe care le folosesc și canalele de evacuare a gazelor să funcționeze corespunzător, și să-și curețe coșurile de fum și canalele de ventilare, apelând la firme specializate. E.ON mai recomandă, ca măsură suplimentară, montarea unor detectoare de monoxid de carbon, care să sesizeze prezența gazelor arse.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: