(Absurde) frunze de iederă

…”Însă pe urmă vocea i se-ntoarce (primăverii – n.n.)/ Iar trupurile noastre-s vechi/ Gândurile șubrede/ Nimic nu dă în floare/ Și nici parfum de primăvară nu-i”. Cam așa scria, într-un poem numit „Frunze de ideră”, Micheál D. Ó hUigínn (pe numele său curat irlandez). Adică Michael D. Higgins, de câteva zile președinte ales, iar peste câteva zile al IX-lea președinte al Irlandei. Cel mai vârstnic dintre candidați (70 de ani), laburist, poet și președinte de club de fotbal, universitar și fost ministru al artelor, premiat pentru pace („Sean MacBride”). Ivit pe lume (like the ivy leaf?) la Limerick, ce prin nume tocmai amintește de vechi versuri sprințare, hazlii ori absurde, pe care cei care le știu, ades le știu dintr-o „Carte a nonsensurilor”.
 

L.D. CLEMENT

Dacă punem cap la cap ceea ce cunoaștem despre președinții noștri și le comparăm trăsăturile cu profilul mai sus schițat ni se pare că nu-i de găsit vreo potrivire. Un poet câștigând clar alegerile într-o țărișoară (unde și destui români sunt pe cale să se statornicească) cu un șomaj „istoric”, de 14,3%. Și un contracandidat (Sean Gallagher) care-și recunoaște înfrângerea și care, culmea!, acum îi făgăduiește noului președinte tot sprijinul… Doar ceva-ceva adie a asemănare: „Nimic nu dă în floare/ Și nici parfum de primăvară nu-i”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: