Biserica nevăzută

Vârstele se împlinesc implacabil și cel mai adesea fără știrea celorlalți. Fără știre s a adăugat încă un an în șiragul aurit de mătănii al ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, care astăzi își sărbătorește patronul, Cuviosul Pimen. Fără știre, în tăcere și cu o perseverență izvorâtă din anii de ascultare în chiliile, locurile de rugăciune și gospodăriile mănăstirilor în care a crescut, ÎPS Pimen a reușit să înnoade tradiția vechii Mitropolii a Bucovinei, a cărei activitate filantropică, recunoscută sau nu, a fost una cu totul remarcabilă. Astfel că Biserica Bucovinei nu a rămas doar păstrătoarea și sporitoarea uriașei averi spirituale a Bisericii Ortodoxe Române și a umanității pe care o reprezenta perlele sale monahale, ci a redevenit nădejdea și sprijinul bătrânului, copilului, omului neajutorat sau bătut de soartă, ignorat sau de-a dreptul părăsit.
 

Dumitru TEODORESCU

La 1 iunie 1995 se inaugura căminul de bătrâni „Sf. Ioan cel Nou” de la Suceava, cu 100 de camere. A continuat înălțarea de asemenea așezăminte la Boroaia (60 persoane), Vatra Dornei (30 persoane), Bogdănești (70 persoane în cămin, altele găzduite în sat, adăugându-se recent încă un corp de clădire nou), Dolhasca (25 copii), Mănăstirea Podu Coșnei (43 de copii), casele de la Berchișești și Fălticeni, Mănăstirea Buciumeni (50 persoane, cu clădire tocmai dată în folosință), Rădăuți (151 copii) ș.a. Se adaugă sutele de case înălțate pentru sinistrați din Galați, Vrancea, Bacău… La Apa Asău – Comănești, s-a înălțat o grădiniță cu spații de cazare pentru educatoare. Pleca ierarhul la două dimineața, pornea lucrul și-l supraveghea peste zi, iar după-amiaza revenea acasă și pregătea materialele necesare pentru următoarea zi… Apoi casele pentru sinistrații de la Clit, Arbore, Țibeni, Dornești… ÎPS Pimen nu a zăbovit în jilțul arhieresc decât secundele pe care i le-a impus cutuma. În rest, bună parte din timpul său a fost dăruit într-o măsură demnă de respect celor pentru care Biserica nu a fost doar refugiu, ci și reazem.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI