Șase foști deținuți politic, cetățeni de onoare ai Sucevei

> În ședința din iunie 2008 a Consiliului Local, la aprobarea conferirii titlului către mai mulți veterani de război, AFDPR reproșa primarului Ion Lungu, cât și aleșilor municipali, că nu s-au gândit și la cei care au suferit ani întregi în temnițele comuniste
 

Municipalitatea suceveană va acorda distincția de cetățean de onoare al Sucevei pentru 6 foști deținuți politic. Hotărârea de conferire a acestui titlu a fost aprobată ieri, în plenul deliberativului local, de această „recunoaștere morală” având parte Alexandru Jaucă, Vasile Pînzariu, Filaret Toma, Mihai Mîrza, Aurel Nichiforean și Mircea Ariton. „Acordăm titlul de cetățean de onoare a municipiului Suceava ca urmare a solicitării venite din partea Asociației Foștilor Deținuți Politici. Sunt oameni foarte în vârstă, de aceea cred că putem vorbi despre o recunoaștere morală a meritelor celor care au suferit de-a lungul vremii. Este vorba despre persoane deportate sau care au fost nedreptățite în regimul trecut, iar această distincție ar putea veni ca o compensare sufletească din partea municipalității sucevene”, a reliefat edilul-șef Ion Lungu. În municipiul Suceava există o filială a Asociației Foștilor Deținuți Politic din România (AFDPR), aceasta având ca membri foști deținuți politic, precum și persoane care au fost deportate sau strămutate în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, cu toții participând încă activ la viața comunității locale. De precizat este că, în ședința din iunie 2008 a Consiliului Local, numărul cetățenilor de onoare ai municipiului Suceava s-a îmbogățit cu mai mulți veterani de război. Au fost răsplătiții cu acest titlu erau Crăciun Badea, Mihai Popovici, Mihai Filip, Victor Moroșan și Costache Chișcă. Acordarea titlului s-a făcut la propunerea Asociației Naționale a Veteranilor de Război, Filiala „Mușatinii” a județului Suceava, decizia stârnind nemulțumirea Asociației Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR) Suceava, care a reproșat inițiatorului proiectului, respectiv primarului Ion Lungu, cât și consilierilor locali, că nu s-au gândit și la cei care au suferit ani întregi în temnițele comuniste. Mai mult, reprezentanții AFDPR au acuzat că la mijloc ar fi și interese de natură electorală. Potrivit regulamentului CL, distincția de cetățean de onoare „se poate acorda foștilor deținuți politici sau veterani de război care, prin activitățile lor ulterioare, au adus un aport (sic! – n.n.) deosebit la realizarea unei legături între municipiu și alte localități” și, respectiv, „personalităților care, prin performanțele lor, au contribuit la formarea și creșterea prestigiului orașului Suceava”. Reședința de județ are, în prezent, peste 150 de cetățeni de onoare.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: