Ion Lungu, primarul Sucevei:

Noile prevederi legale privind reabilitarea termică sunt de neaplicat !

> „Dacă este să fim realiști, actualele prevederi legale nu sunt funcționale, cauza principală fiind aceea că locuitorii orașului nu au bani”, spune edilul-șef
 

Municipalitatea suceveană intenționează să facă reabilitare termică pe bani europeni. Primarul Ion Lungu tatonează la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului posibilitatea accesării de proiecte cu finanțare comunitară în domeniu, Primăria având în plan să atragă fonduri nerambursabile pentru creșterea performanței energetice a circa 5000 de apartamente. Șeful executivului local spune că ia în calcul această variantă deoarece, în opinia sa, noile reglementări privind reabilitarea termică nu sunt funcționale. În principal, Lungu își justifică demersul prin aceea că, în ciuda faptului că există posibilitatea luării de credite cu dobândă subvenționată, proprietarii sunt atât de săraci încât nu vor putea să-și plătească ratele. „Voi avea discuții referitoare la posibilitatea accesării de fonduri europene pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuințe. Dacă este să fim realiști, actualele prevederi legale nu sunt funcționale, cauza principală fiind aceea că locuitorii orașului nu au bani. Aceasta în ciuda faptului că legea prevede posibilitatea accesării de credite garantate de stat. În consecință, vom încerca să obținem finanțare europeană pentru reabilitarea a circa 5000 de apartamente din municipiul Suceava”, subliniază șeful executivului municipal. Legea nr. 153 din 2011 privind unele măsuri de creștere a calității ambientale și arhitecturale a clădirilor de locuit prevede că la intervențiile pentru reabilitare termică pot fi contractate credite bancare cu garanție guvernamentală și dobânda subvenționată. Însă, pentru aceasta, proprietarul de locuință nu poate avea mai mult de două rate scadente la achitarea facturilor de la iluminat, gaze naturale și apă-canal. Edilul-șef Ion Lungu a declarat că executivul va întocmi numai lista cu blocurile care trebuie să intre în reabilitare termică, bugetul local nefiind în stare să susțină financiar, de unul singur, lucrările cu pricina.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI