Niște români

S-ar putea zice și că românii sunt de patru feluri: cei care n-au apucat până acum să treacă peste granița țării (destui sunt cei care nu vor apuca niciodată, deși se vor fi bucurat și ei, acum douăzeci de ani și… că au cucerit/ căpătat liber la circulație), cei care s-au dus și duși sunt (chiar dacă mai revin din când în când „acasă”), cei care și-au găsit slujbe de tot soiul „peste” fiindcă n-au găsit aici (ori n-au găsit suficient de bănoase) și, în fine (de ce „în fine”?!), cei care s-au descurcat loco să aibă suficient cheag astfel încât nu le poate trece vara (dar nu numai vara: și iarna, și sărbătorile legale cele mai lunguțe, plus alte prilejuri) fără măcar un concediu în Occident.
 

L.D. CLEMENT

Cu cei din ultimele două categorii nu doar că ai prilejul să te întâlnești mai des în astă perioadă, ci și să-i auzi vorbind mai tare. Iar mulți dintre ei glăsuiesc în sensul că România și cu românii care o locuiesc cam pute și put, din diverse motive. Afli, de pildă, că „acolo” se muncește, nu glumă, pe când aici munca este cam așa, de formă; că „acolo” e curățenie și ordine, pe când aici e hazna și harababură; că „acolo”… etcetera. Fie că rămân printre ceilalți până vine vremea să se-ntoarcă la slujbele lor de departe, fie că șed p-aici plănuindu-și următorul concediu, auzindu-i povestind îți pare că au căpătat un fel de nobilă aură „occidentală”. Cel puțin pentru că strâmbă altfel din nas (și poate chiar vorbesc un pic pe nas). Iar așa nu se întâmplă doar de un an-doi. De mirare ar fi că mișcările astea din buze și din nas nu produc, singure, nicio schimbare „acasă”. Și mă tem că, reajunși aici, respectivilor le trebuie doar câteva zile (cât ține sacul cu povești) să redevină (și ei) niște bieți români cum au fost.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: