Gradul de îndatorare al municipalității sucevene ajunge la 17%

> Noul credit de 15,6 milioane de lei ar putea fi funcțional de la 1 octombrie, urmând a fi destinat cofinanțării a două proiecte POR
 

Prima etapă a licitației pentru contractarea de către Primăria Suceava a unui credit garantat guvernamental se va încheia săptămâna aceasta, in-formează primarul Ion Lungu. Cu oferte au venit CEC Bank și Banca Comercială Română, în urma negocierilor municipalitatea urmând a se opri asupra celei mai avantajoase variante. „Ne vom opri asupra uneia sau chiar a ambelor unități bancare și vom negocia, în etapa a doua, în vederea contractării unui credit necesar cofinanțării proiectelor europene”, a accentuat ocupantul fotoliului din Areni, opinând că finanțarea ar putea fi deschisă de la 1 octombrie. În mai anul acesta, Consiliul Local a aprobat demararea procedurilor de contractarea a unui credit bancar în valoare de maxim 15,6 milioane de lei (circa 4 milioane de euro), pe o perioadă cu-prinsă între 15 și 20 de ani. Conform actului administrativ al aleșilor municipali, intervalul de rambursare a creditului va fi astfel ales încât sarcina obligațiilor de plată să fie uniform distribuită. După perfectarea formalităților, gradul de îndatorare al municipalității va fi de 16,88%, aflându-se în limita maximului admis pentru administrațiile locale, cel de 30%. Suma respectivă este menită să asigure confinanțarea proiectului POR de reabilitare a zonei centrale a municipiului și amenajarea parcărilor subterane (5,67 milioane lei), precum și al celui de reabilitare a străzilor, a podului de peste râul Suceava, de modernizare a parcurilor și de înființare de stații modulare pentru transportul în comun (9,97 milioane de lei). Ion Lungu crede că trebuie să se profite de oportunitatea oferită prin garanția acordată de Fondul de garantare a creditelor după principiul „primul venit, primul servit”, mai ales că, potrivit negocierilor cu FMI, administrațiile locale nu mai pot lua credite decât anul acesta și în 2012. Finanțarea rambursabilă care va fi contractată de Primăria Suceava este una prin credit bancar de tip revolving, suma putând fi rambursată anticipat din surse proprii, fonduri europene sau din emisiune de obligațiuni. În 2008, Primăria a mai luat un credit de 50 de milioane de lei, aproximativ 15 milioane de euro, de la Dexia Kommunalkredit Bank AG Viena.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: