Lege de fațadă

Se cuvine ca fiecare să aibă grijă de casa lui! Și de regulă are, în măsura în care poate să aibă. În aste vremuri (în care de sus, iată, suntem sfătuiți să nu mai pomenim vorbe precum… sau…), mde, și oamenii, după renumerații, după bugete. Dar iată că se dă lege pentru ca fiecare să aibă de grija casei lui, pe dinafară. Legea nr. 153/2011, „privind măsuri de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor”, după nume, zici că-i pentru specialiști. Dar nu e. E tocmai pentru apropitari, pentru „deținătorii de orice fel” de clădiri care, zice legea, „pun în pericol sănătatea, viața, integritatea fizică și siguranța populației și/ sau afectează calitatea mediului urban construit și a spațiilor publice urbane”.
 

Însă una e ca imobilul pe care îl stăpânești să constituie pericol de moarte pentru alții (mă gândesc la o casă gata să se risipească în stradă), iar alta e să impieteze, cumva, asupra (aspectului?) „spațiilor publice urbane”. Și, în fine, alta e să ți se traseze prin lege că unica variantă de rezolvare a acestor situații (de la riscul de… ucidere din culpă, la riscul ivit, pe cale de consecință, când o autoritate devine stăpâna bunului simț estetic, fie el și urban) este – în toată țara!!! –„anveloparea”. Mai ales că legea nu zice niciun cuvințel despre „confortul termic” al proprietarului, ci doar îi găsește scăpați de frumoasa ei grijă pe cei anvelopați anterior. Interesant este că legea induce ideea (normală) că ar fi fost sau ar fi cazul ca proprietarii să aibă în vedere repararea propriilor fațade (ba nu, anveloparea!), dar, dacă n-au făcut-o, administrațiile grăbite să o aplice își îndeamnă contribuabilii să se execute în doar câteva luni. Că, dacă nu, ce n-au dat pe fațadă, vor da pe amenzi (și apoi… pe fațadă?). Legea are un aspect nepopular mai ales pentru că scoate banul omului din buzunar. Dar toamna-i deja aici, iarna nu se lucrează, iar apoi vine, după calendar, o campanie electorală în care, după cum ne-am învățat, multe astfel de legi vor fi cu tocmeală sau vor fi îngropate de-a binelea în uitarea altor elanuri. Când se ia câte-o măsură, lumea-njură și întreabă fără noimă: Pentru ce să dăm cu var?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: