Vitali (nu) ia mită

O echipă multinațională a creat o aplicație pentru telefonul mobil care să permită utilizatorilor ei să facă publice (…într-o anumită măsură) situațiile în care dau mită. Mda, se pare că este vorba doar despre situațiile în care “mita” îți este cerută sau, contextual, ți se dă de înțeles că, dacă nu prelingi “lubrifiant” între piesele mecanismului pe care vrei să-l pui în mișcare, mașinăria va sta. Căci dacă tu ești inițiatorul unei astfel de acțiuni (cum, de altfel, adesea se întâmplă, așa generându-se un… binevoitor orizont de așteptare), probabil că nu se pune, că n-o să fii atât de fraier încât se te faci pe tine însuți personajul principal al delațiunii.
 

L.D. CLEMENT

“Bribespot”, căci așa se cheamă aplicația, a fost realizată de o echipă lituaniano-estoniano-finlandezo-iraniană, ceea ce te face să te gândești că măcar pe unii dintre ei îi chinuia (șeful grupului e lituanian) că sunt situații în care nu se poate altfel decât să sari cu banul sau cu altceva de valoare. Iată însă că intrată în uz și la noi (iar „ai noștri”, cât de retrograzi ar părea, de fapt se dau în vânt după noutăți), aplicația a adus imediat România pe primul loc. Cele mai multe plângeri (de-acum, spre 200) despre astfel de fapte vin din țara noastră, urmată la mare distanță de Lituania și Ungaria. Așadar, deja este pe cale să se contureze o „hartă a corupției” (pe care Suceava încă nu apare). Ceea ce nu-i tocmai clar e cui vor folosi aceste informații și cum se va deosebi minciuna de adevăr (fiindcă și minciuna poate fi o tentație când pui omului în mână un instrument de dat în gât!). Se vorbește că poate ar fi interesate să fie la curent niscai ONG-uri anticorupție, poate chiar și structuri guvernamentale. Dar acestea puteau fi apelate și până acum, chiar fără o astfel de aplicație sofisticată… Pentru așa ceva, pe vremuri, erau bune și gardurile, ca-n reclama (oricum cu mesaj ca și cenzurat) „Vitali are… mică”. Până nu te ia cineva pe sus, poți încerca: „Vitali cere mită”. Dar tot pe vremuri, când supapele de scurs felurite tensiuni individuale și sociale nu erau atât de rafinate ca acum, pe garduri se putea trasa un cerc cu indicația: „Loc de dat cu capul!”. Nu-și făcea nimeni cucuie acolo, dar cel puțin se părea că lumii i se acceptă și varianta aceasta.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: