Corcodușe

S-a întâmplat să revin ieri dimineață pe câteva alei sucevene din copilărie. Cele „din spatele blocurilor” – aproape misterioase și derutante pentru cei care nu le cunosc, utile dar de nebăgat în seamă pentru localnici. Și le-am regăsit ca odinioară pe vremea asta, gata să se înece în bălăriile ce sar să le înghită dinspre margini. Le-am regăsit purtând, pe alocuri, urmele triste ale propriilor ani, boli și accidente. Și le-am mai găsit maculate de mulțime de corcodușe strivite sub tălpi, alunecoase, lipicioase, aproape periculoase. Mi-am amintit! …
 

L.D. CLEMENT

Pe atunci le urmăream cu toții crescând de cum se scuturau petalele pomilor. Eram copii și eram mulți. Și cât de mulți corcodușii, deja anticipam că nu vor ajunge pentru toți. Ba concurența venea de unde te așteptai mai puțin: vreo gospodină își lua câte o porție de boabe mici, amărui-acrișoare, să acrească un borș; alta le pândea dintre noi până mai creșteau ceva, pentru un timpuriu compot de iunie care consuma, cred, tot zaharul din dulapuri. Și-apoi venea un iulie ca cel de acum, și-apoi toți băieții din cartier, dar și fete, visau câteva zile fructe zemoase și dulci, într-o dimineață le descopereau galbene sau chiar roșindu-se, iar pe urmă timp de câteva zile trăiau spânzurați în pomi, înghițindu-le rodul… …Acum, pare-se, nu mai sunt copii. Acum, pare-se, copiilor care mai sunt nu le plac corcodușele. Acum, pare-se, corcodușele nu mai au niciun rost!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: