Cacorel, Băbuca, Chipăruș și ceilalți, liberi și la Curtea de Apel Suceava

> Instanța a descoperit că se pot apropia unii de alții și pot comunica între ei Polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava și procurorii din cadrul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Suceava, care efectuează cercetări față de 27 suspecți din Gura Humorului, într-un dosar penal de trafic de persoane, încă din 2004 – rezultat din disjungerea cercetărilor, dispusă printr-un rechizitoriu al procurorului din 30.07.2004 (cu această ocazie fiind trimiși în judecată un număr de alți 17 suspecți) –, au rămas mofluzi, după ce Curtea de Apel Suceava s-a pronunțat, ieri, în recursul parchetului, în legătură cu soarta imediat următoare a 7 inculpați, de asemenea din Gura Humorului, toți de etnie romă, implicați, potrivit actului de sesizare a instanței, în trafic de persoane și propuși pentru arestare preventivă.
 

Toți inculpații sunt liberi, prin hotărâre definitivă, Curtea reținând, ieri, ca temeinică și legală, hotărârea Tribunalului, potrivit căreia DIICOT a dat dovadă de tardivitate și pasivitate în exercitarea acțiunii penale din prezent. Drept care, Gheorghe David, zis „Prințul”, de 40 de ani, Antal Carol, zis „Cacorel”, de 36 de ani, Alexandru Chereji, zis „Didai”, de 63 de ani, Reghina David, zisă „Băbuca”, de 58 ani, Codruț David, zis „Codru”, de 29 de ani, Alexandru David, zis „Chipăruș”, de 35 de ani, și Iosif Varga, zis „Cuarci”, de 57 de ani (luat cu Salvarea, ieri, în drum spre instanță, omului făcându-i-se rău), acuzați de procurori că ar fi comis infracțiuni de racolare de muzicanți și cerșetori, apoi exploatare a acestora, și în Italia și în România, sunt la fel de liberi ca după pronunțarea instanței de fond, Tribunalul Suceava. Curtea de Apel Suceava a casat ieri partea din încheierea Tribunalului prin care toți inculpații erau ținuți a nu comunica unii cu alții, direct sau indirect, și de a nu se apropia unii de alții. De menționat că toți 7 sunt rude apropiate, iar unii locuiesc în aceeași curte. Încă înainte de pronunțarea Curții de Apel Suceava, inculpații comunicau între ei, abitir, la o cafea, într-un bar din apropiere, și se apropiau unii de alții, în așteptarea deciziei. Ce spune DIICOT „Începând cu anul 2000, mai multe familii din orașul Gura Humorului, județul Suceava, s-au stabilit într-o zonă periferică a orașului Napoli, din Italia, numită Casa Nuovo-Casoria, sub un pod, locuind în colibe și corturi. Membrii acestora au practicat munca la negru și cerșetoria în folos propriu, obținând astfel câștiguri materiale, ceea ce a determinat extinderea interesului acestor familii pentru recrutarea și transportul în Italia a unui cât mai mare număr de persoane, cu scopul prestării unor activități de același gen, persoanele fiind în majoritate recrutate din cadrul comunității de unde provin. Astfel, victimele erau racolate din România, în special din județul Suceava, unde li se plătea și li se facilita obținerea pașapoartelor și transportul până în Italia. La sosirea în orașele de destinație, victimele constatau că au fost induse în eroare, pașapoartele fiindu-le confiscate de traficanți și, zilnic, erau trimise în oraș, pentru a câștiga bani din cântat și cerșit, seara predând toți banii câștigați. Astfel, în această cauză se efectuează cercetări privind un număr de cinci grupuri infracțional organizate – ce au la bază criteriul familial – constituite în vederea săvârșirii infracțiunii de trafic de persoane, fiind audiate până în prezent peste 45 de victime”, se arată într-un comunicat al DIICOT Suceava. În proces, ieri, reprezentantul parchetului a arătat instanței că inculpații ar fi câștigat între 2000 – 3000 de euro pe zi, din exploatarea coetnicilor lor, martori în dosar.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: