Dr. Badrajan, față de ultimele declarații ale președintelui CNAS:

„Ne-a făcut incompetenți, leneși; e revoltător !”

Medicii de familie suceveni consideră că ultimele declarații ale președintelui CNAS, Lucian Duță, sunt „o calomnie de la un capăt la altul” și o reacție la anunțul lor că nu vor semna contractul-cadru.
 

medicul de familie IRINA BADRAJAN

„Ne-a făcut incompetenți, leneși; e revoltător. Oare mai există vreun stat care să denigreze în halul ăsta medicii? Peste tot se merge înainte, dar noi ne întoarcem în sclavagism. Pur și simplu ne-a făcut în toate felurile. Ni se arată clar că nu au nevoie de nevoie de noi, când de fapt ar trebui să spună că nu sunt bani”, a declarat medicul de familie Irina Badrajan, secretarul Asociației Medicilor Generaliști Suceava. Președintele CNAS a acuzat medicii de familie de „șantaj” și că sabotează sistemul medical ca urmare a faptului că aproximativ 70% dintre ei nu au semnat până acum contractul-cadru, deși această acțiune ar trebui finalizată la 1 aprilie. El a spus însă că nesemnarea acestui act nu este o problemă, atâta vreme cât „există medici specialiști, care pot prelua atribuțiile medicilor de familie”. Medicii de familie au anunțat încă din 12 februarie că nu semnează noul contract-cadru cu CNAS, deoarece i-ar duce la faliment. Potrivit dr. Badrajan, la nivelul Societății Naționale de Medicina Familiei a fost contestat în instanță contractul-cadru, un nou termen fiind pe 25 martie: „Unele articole din contractul-cadru pe 2 ani încalcă Legea 95 din 2006. Noi nu suntem de acord cu mai multe puncte din contract, printre care reconversia profesională, obligativitatea de a asigura permanența și, mai ales, limitarea accesului la serviciile medicale, prin stabilirea a doar 20 de consultații pe zi, limitarea plafonului la medicamente, prevederi care încalcă grav condiția de asigurat”, spune dr. Badrajan. „Ne-au ucis, nu ne mai rămâne nimic” Medicii sunt nemulțumiți și de felul în care se va aloca bugetul cabinetului, adică 50% per capita și 50% per servicii, în condițiile în care, acum, când se alocă 70/30, nu fac față plătind toate taxele și cheltuielile. „Ne-au ucis, nu ne mai rămâne nimic”, a conchis dr. Badrajan. Medicii au anunțat că, în aceste condiții, vor continua să acorde îngrijire medicală fie în mod privat, fie în alte țări, dacă vor fi obligați la semnarea contractului. La Suceava, săptămâna trecută, circa 100 de medici generaliști au solicitat la DSP eliberarea certificatelor de conformitate pentru a putea pleca să profeseze în străinătate. De altfel, președintele Colegiului Național al Medicilor, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoaie, a avertizat recent că, de la începutul anului, se înregistrează o creștere alarmantă a numărului medicilor de familie care au decis să profeseze în străinătate.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: