Controale fără precedent la frontierele dintre România și Ucraina, controale dramatice în piețele sucevene

Polițiștii „rad” tot, de la țigări de contrabandă, până la ghiocei, apăruți probabil prea devreme… A treia serie din lotul Siret (dosarul 1071/2/2011), format din vameșii Sorin Constantin Șcladan, Cezar Nicu Schipor, Lazăr Ungureanu, Simion Coroliuc, precum și polițiști de frontieră Aurel Anea (cms.), Constantin Florin Lupu, Ștefan Lucian Pintilii, Ramona Coștiuc, Marcel Coroi, Silviu Georgică Pomohaci, Daniel Barbă, Dumitru Dănuț Neagu, Daniel Loghin Timoci, George Jacotă și Adrian Ionuț Grosu, compar abia luni la Înalta Curte de Casație și Justiție a României, în recursul declarat împotriva arestării lor de Curtea de Apel București.
 

Marți, urmează să se prezinte, pentru a-i convinge pe judecători că merită să fie urmăriți penal în stare de libertate, ultimii 15 din cei 59 suceveni aduși vinerea trecută în Capitală și băgați în arest pentru 29 de zile. Toți sunt polițiști de frontieră și fac parte din dosarul 1072/2/2011: Ilie Cozmei, Alina Olivia Mandiuc, Florin Sticleț, Cristian – Teodor Nicolovici, Manuel – Eugen Costache, Dănuț – Dumitru Neagu, Luchian Alexandru Posmangiu, Adrian Petru Mudrac, Rodica Nichiforiuc, Romis Vasile Luchean, Gheorghe Alin Pavlovici, Bogdan Constantin Rurac, Viorel Ruște, Sorin Doru Strugar și Elena Anca Agapi. Până acum au compărut în recurs, pe care l-au pierdut, după cum v-am informat în edițiile precedente, un număr de 29 de inculpați: Constantin Doru Andrișan, Andrei Ciobanu, Mihaela Elena Cosic, Elena Cozminiuc, Cristian Filipoaia, Daniel Grigoraș, Adrian Holcă, Toader Ilieși, Virgil Jităriuc, Florin Constantin Matei, Iulian Radu, Vasile-Ovidiu Sasu, Vasile Secrier, Sorin Sumanaru, Mihai Doru Tocilă (dosarul 1070/2/2011), Vasile Adrian Bălici, Daniela Căpățână, Ionel Marin Gîză, Gheorghe Constantin Lavric, Radu Lucanu, Adrian Petru Mudrac, Gheorghe Alin Pavlovici, Fănel Florin Rădăcină, Valentina Ioana Sauciuc, George Slevoacă, Cristinel Țiprigan, George Bogdan Ungureanu, Ilie Zahariuc și Cătălin Dumitru Zebreniuc (dosarul 1073/2/2011). În Siret, Rădăuți și Suceava, ieri nu găseai neam de țigară de contrabandă prin piețe, ci numai tarabagii cu mutre lungi, „rași, tunși și frezați” contravențional, adică proaspăt amendați de Poliție pentru comerț ilicit cu produse accizabile, dar și cu marfa confiscată. Cu alte cuvinte, polițiștii locali trag din toate pozițiile împotriva contrabandei cu tiutiun, făcându-și masiv simțită prezența în locurile știute ca zone în care… cresc țigări, altele decât cele pe foița cărora statul a pus groasa acciză. În Siret, mulți dintre cetățenii fără niciun venit salarial, care vor să mai și trăiască, îndeletnicindu-se în acest scop cu singura activitate economică din areal, respectiv cumpărarea și vânzarea de țigări, au intrat în panică, deoarece nu numai vameșii locali îi controlează de câteva zile cum n-au făcut-o în viața vieților lor, ci și cei ucraineni, de la Porubnoe, care o fac parcă înadins, în dușmănie… În rest, cică ar veni, clandestin, primăvara, dar nici ea în mod foarte sigur. Nu prea e voie de la Poliție, căci până și vânzătorii de ghiocei de prin piețe sunt luați la rost de agenți. Caz concret: ieri, în Piața Mică, trei polițiști (o ea și doi ei!), au scris, minute în șir, până le-a venit acru și lor, și spectatorilor, într-o agendă, numele, prenumele, ocupația și… arborele genealogic a trei oacheșe tinere, care vindeau ghiocei. Păi, ori arestăm primăvara asta ilicită ori n-o mai arestăm? Se pare că primăvara a declarat recurs…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: