Sfinții Bucovinei

Nu ne va contrazice nimeni afirmația că nordul Moldovei, în general, și bucata din acesta numită ulterior Bucovina, în special, par a fi mai apropiate de Dumnezeu decât alte locuri ale țării. Până și intensitatea fenomenului sectant, deosebit de activ aici, pare a confirma dimensiunile urieșești ale credinței ortodoxe a oamenilor locurilor. Dar, argumentul cu adevărat de necontrazis îl aduce numărul mare de vechi și celebre așezăminte monahale, în care de secole viața închinată Domnului a fost ferventă și mereu roditoare.
 

Dumitru TEODORESCU

În mentalul autohton s-au înscris astfel, definitiv, nu numai convingerea profundă că trăsătura definitorie a comportamentului de fiecare zi al omului este credința, ci și însușirea „tehnicilor” de manifestare în credință, mai elevate, mai nobile și mai ferme decât altundeva. Ar fi surprinzător ca acest teritoriu să nu ofere alesei Case a sfinților și propriile sale nume. Mari monahi au sălășluit de-a lungul vremurilor în mănăstirile Nordului, ei lăsându-și adânc amprenta atât asupra obștilor monahale pe care le-au condus sau din care au făcut parte, cât și asupra vieții bisericești și a lumii, în general. Unii sunt deja sfinți. De aceea, la Adunarea Eparhială de sâmbătă, exarhul mănăstirilor Arhiepiscopiei, PC Velnic Melchisedec, starețul Putnei, a propus demararea procedurilor bisericești pentru canonizarea și înscrierea în calendarul ortodox a altor mari monahi, precum Epifanie de la Voroneț, Eustație și Inochentie de la Probota, Vasile de la Moldovița, precum și a mitropoliților de renume Teoctist I, Anastasie Crimca și Iacob Putneanul.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!