Câte un loc de muncă – singura durere a migranților legali din Suceava

> Doar studenții din Republica Moldova s-au adresat până acum Centrului de Informare și Consiliere pentru Migranți de la Suceava Migranții cu ședere legală pe teritoriul județului Suceava au început să bată timid la ușa
 

Centrului de Informare și Consiliere înființat pentru ei de la începutul lunii decembrie anul trecut. Toți cei care s-au adresat până acum personalului de aici sunt studenți din Republica Moldova, dar niciunul nu a căutat informații referitoare la o posibilă locuință sau cum să poată beneficia de îngrijire medicală și nici altele pe care personalul centrului le-ar putea oferi. Singura lor durere este găsirea unui loc de muncă, șansele însă fiind la fel de mici ca și pentru cetățenii autohtoni. „Din păcate, noi nu avem locuri de muncă, piața din Suceava fiind aceeași pentru toată lumea care are drept de muncă. Am vrea să-i putem ajuta mai mult, dar n-am putut face altceva decât să-i ajutăm la întocmirea CV-urilor și la parcurgerea locurilor de muncă disponibile în județ”, a declarat Corina Elena Diacovschi, reprezentanta centrului sucevean. Cetățenii Republicii Moldova constituie în județul Suceava copleșitoarea majoritate a migranților legali. Numărul lor este ceva mai mare de 2100 de persoane, ceea ce reprezintă aproximativ 28% din numărul moldovenilor cu ședere legală de pe tot cuprinsul României. Misiunea centrului, aflăm, se dovedește una mai ușoară decât a altor centre din țară înființate concomitent, și pentru că basarabenii știu limba și, fiind elevi sau studenți, locuiesc în condiții bune, beneficiind și de facilități la plată, în căminele colegiilor locale și ale Universității „Ștefan cel Mare”. „Migranții care au venit la noi până acum nu au alte probleme decât găsirea unui loc de muncă” , a ținut să puncteze încă o dată Corina Diacovschi. Reamintim că Centrul de Informare și Consiliere pentru Migranți funcționează, în municipiul Suceava, în clădirea Școlii de Arte „Ion Irimescu”. Scopul înființării lui, în urma unui proiect finanțat de Oficiul Român pentru Imigrări (ORI) în colaborare cu Organizația Mondială pentru Migrație, este, pe scurt, acela ca cetățenii străini cu acte în regulă să se învețe cu locul și să știe ce drepturi au pentru a se putea integra mai bine. Practic, migranții legali găsesc la Centru informații privind drepturile care le au – acela la muncă, asistență medicală și socială, dreptul la o locuință, la educație, învățarea limbii etc. „Centrul s-a înființat când studenții moldoveni, migranții de la noi care au nevoie în majoritate de informare și consiliere, se așezaseră deja la vatră. Cu siguranță că, din vară, când se pregătește începerea uni nou an universitar, vom putea veni în ajutor mult mai multor persoane”, a încheiat Corina Diacovschi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: