10 negri mititei

Nu știu dacă și în alte județe s-a întâmplat la fel, dar în ultima jumătate de secol în județul nostru s-au editat numeroase monografii ale localităților, multe apărute după 1990. Este, probabil, și rodul „politicii” facultății de istorie-geografie a fostului institut pedagogic, care și-a îndemnat absolvenții repartizați în școli din județ să se înhame la o asemenea treabă deloc ușoară. Deloc ușoară, pentru că purcederea la o asemenea treabă presupune îndeplinirea câtorva condiții fără de care nu se poate: pregătirea de specialitate, știința, care se dobândește în facultate, de a descoperi, descifra, analiza și valorifica documentul istoric, cel găsit în arhive, de a valorifica și interpreta date geografice, demografice, lingvistice, etnografice etc., de a gândi construcția unei lucrări științifice și de a o redacta.
 

Perseverența, răbdarea, cumpătarea, echilibrul sunt calități umane fără de care mulți eșuează în încercarea de a duce la capăt cu rezultate notabile o asemenea încercare. În final, o asemenea lucrare, chiar cu scăderi și cu inerente greșeli, încununează nu doar efortul realizatorului/realizatorilor, ci și prestigiul unei așezări, pusă în lumină din cele mai diferite unghiuri și arătată lumii în toată complexitatea ei materială și umană. De obicei, asupra calității unor asemenea lucrări se pronunță oameni de specialitate. Iată că vremurile noastre acreditează „democratic” și părerea nespecialiștilor. Dacă părerea lor s-ar exprima acolo, acasă, între cei la fel de pregătiți în domeniu ca și ei, încă n-ar fi grav. Dar, cu statutul intelectual conferit de cel de funcționari publici, ei își fac publice „autorizatele” opinii. Este vorba despre monografia Preuteștilor. Autorul a supărat tare autoritățile comunei, când s-a mirat, în ziar, de ce acestea nu i-au onorat cu prezența lansarea cărții. N-am fi luat în seamă coala de hârtie, fără antet, fără număr de înregistrare, fără ștampilă, dar cu 10 semnături olografe indescifrabile (probabil ale intelectualilor din primărie) trimisă redacției în calitate de drept la replică, dacă stilul textului n-ar aminti de cel proletcultist al anilor ’50 ai secolului trecut. „Consiliul local a hotărât ca dl… să se documenteze și să editeze o monografie…”, „…dar, pentru a ignora cultura din comuna Preutești, autoritățile locale, funcționarii primăriei și mulți alți intelectuali, a găsit de cuviință ca o lansare de carte să se facă într-o crâșmă unde se petrec cele mai josnice activități din comună (bătăi, injurii, discoteci în postul Paștelui și a – ?, mirarea noastră – Crăciunului…”); „ce a scris (…) sunt neadevăruri, fiind o înșiruire de nume…”; „Sunt foarte multe persoane și personalități (…), dar pentru că i-a avut la ficat nu le-a pomenit numele, de exemplu (…) secretarul primăriei Dăniloaia Ion, fosta bibliotecară a comunei…”; „pe unele persoane le-a lăudat fără a avea vreun merit – unii dintre aceștia nu au inițiat nici un proiect de hotărâre”; „RUȘINE AUTORULUI”; „Unele persoane (…) nu au absolvit nici o facultate, abia pot să vorbească românește…”. Și concluzia, demnă de asemenea critică de specialitate: „Nu avem nici o considerație pentru această lansare și o considerăm o sfidare la adresa celor care au activat (bieții activiști, n.n.), au muncit în această comună, fără a li se aduce nici un fel de mulțumire”. Semnează „Primăria Preutești” Care autor dorește o recenzie, poate apela la cenaclul de la primăria de pe malul Șomuzului.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: