Schimbările bruște de temperatură au repercusiuni grave asupra sănătății noastre

Fluctuațiile de temperatură au un efect negativ asupra organismului uman, în această situație fiind destul de ridicat riscul apariției unor boli precum astm, afecțiuni pulmonare, respiratorii, alergii, depresie și a probleme de nutriție.
 

La Suceava, ieri, temperatura maximă a fost de 8 grade, astăzi se anticipează 4 grade Celsius, miercuri maxima va scădea la -3 grade, ca să urce vineri la 7 grade și să scadă iar duminică, la 4 grade. Aceasta ar fi, în opinia meteorologilor, „vremea acută”, cu modificări accentuate ale elementelor meteorologice, când oscilațiile depășesc 4 grade. Studiile specialiștilor de la Institutul Național al Sănătății din SUA arată că „organismul uman a început să își piardă capacitatea de adaptare la fluctuațiile de temperatură, iar atunci când corpul este slăbit, repercusiunile asupra sănătății pot fi destul de grave”. Temperaturile ridicate sunt asociate cu creșterea numărului de pacienți afectați de stres sau de probleme de nutriție, iar temperaturile scăzute sunt responsabile de bolile respiratorii (astmul) sau pulmonare. Atac de cord, viroze, depresie Schimbările bruște de temperatură pot conduce și la agravarea unor afecțiuni cardiace, mai ales la persoanele hipertensive, aflate sub tratament, care riscă să facă un atac de cord. O explicație ar fi că aceste schimbări de temperatură interacționează cu efectele medicamentelor prescrise pacienților hipertensivi. Printre persoanele cele mai afectate de schimbările bruște de temperatură se numără fumătorii. Apoi, persoanele care suferă de reumatism, care se confruntă cu dureri foarte mari. În plus fronturile de aer umed agravează diferitele forme de reumatism cronic degenerativ. Și virozele apar atunci când corpul uman este forțat să treacă brusc de la o temperatură mai mare la una mai mică. În acest caz, organismul este slăbit instantaneu, deoarece încearcă să facă față acestei treceri, dar și pentru că se confruntă cu umezeala și frigul. În acest context, sistemul imunitar se prăbușește încet, iar corpul devine vulnerabil în fața virozelor.  Multe persoane se plâng că sunt „meteodependente”, având probleme mari mai ales atunci când vremea se răcește brusc: amețeli, dureri de cap și oboseală excesivă. Pot apărea astenia fizică și psihică, somnolența continuă și chiar depresia, deși persoanele respective se odihnesc în mod corespunzător noaptea. Simptomele depresiei nu sunt grave, dar, netratate, se pot agrava. Psihologii sunt de părere că soluția pentru a scăpa de depresie nu constă în calmante sau vitamine consumate în exces, ci în îmbinarea unor activități benefice organismului cu o stare de spirit cât mai bună.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: