Deficit de sânge la grupa A2

La Centrul Județean de Transfuzie Sangvină (CJTS) Suceava, zilnic sunt persoane respinse din rândul donatorilor, deoarece nu respectă anumite condiții ce țin de calitatea sângelui. Potrivit directoarei CJTS, dr. Maria Pilat, numărul donatorilor din noiembrie a fost de circa 500, dar au fost și zile cu 7-10 persoane respinse de la donare.
 

„Au fost foarte mulți respinși. A crescut numărul de donatori la prima donare, dar mulți nu cunosc condițiile de donare. Aceștia sunt rude, prieteni, vecini ai celor internați și vin din dorința de a-i ajuta, dar nu știu că trebuie respectate niște condiții. Aveau diferite afecțiuni cronice, erau sub tratament, nu se încadrau în limita de vârstă sau erau cardiaci, anemici, obezi cu colesterolul mare sau au venit după ce au consumat băuturi alcoolice. Suntem o zonă în care se consumă cam mult alcool. În concluzie, când crește numărul de donatori inițiali, crește și cel al respinșilor”, a declarat dr. Pilat. În luna decembrie se așteaptă că numărul donatorilor să crească. Directoarea centrului a mai precizat că până acum s-au onorat toate solicitările de sânge, numai că în ultimele două săptămâni se înregistrează un deficit la grupa A 2, iar multe solicitări sunt la această grupă. Dacă CJTS nu se confruntă cu lipsă de reactivi, pungi sau tichete de masă pentru donatori, în schimb nu prea sunt bani pentru utilități, salvarea fiind la rectificativul bugetar, mai ales că factura din decembrie la acest capitol va fi mai mare, întru-cât s-a dat drumul la căldură.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: