Mâncăm legume din străinătate, crescute în Bucovina !

Doar 20% dintre legumele cultivate de producătorii locali sunt 100% românești. Majoritatea lor, 80%, provin din semințe de import. Declarația aparține ing. agronom Vasile Tofan, de la Direcția Agricolă Suceava, care ne-a explicat că agricultorii suceveni preferă semințele de import, întrucât sunt mai ieftine și mai bune față de cele autohtone.
 

Vasile Tofan ne-a spus că agricultorii noștri cumpără semințele pentru legume din Olanda, Franța și Germania, întrucât soiurile străine sunt mai rezistente. El a adăugat că în județul Suceava doar Stațiunea de Cercetări Agricole și câteva firme sau asociații agricole mai produc semințe pentru legume, însă la prețuri necompetitive cu cele practicate în străinătate. De ce am ajuns să mâncăm legume produse în străinătate și crescute în țară? Ei bine, ca toate domeniile de activitate din România, și cercetarea în agricultură a fost subfinanțată după 1990. “Fără bani nu s-a putut face cercetare pentru a obține ameliorare în problema semințelor”, ne-a explicat Vasile Tofan. Varză de Milișăuți cu semințe “made in Olanda” Renumiții producători din Milișăuți preferă să cultive legume folosind semințe „made in Olanda”, întrucât soiurile de varză ale străinilor își păstrează prospețimea o perioadă mai îndelungată de timp. “Dacă vor să obțină varză pentru murat, atunci sădesc semințe autohtone. Soiul pe care-l obțin se numește varză de Buzău. Dacă vor varză verde pentru consum atunci plantează semințele de import, de regulă aduse din Olanda”, ne-a declarat ing. Vasile Tofan.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: