Județul Suceava se situează peste media pe țară la casări de autoturisme vechi

Pe piața neagră, un voucher se poate tranzacționa cu sume ce variază între 900 și 1100 de lei Sucevenii dețin o poziție superioară în clasamentul pe anul 2010 al Programului de stimulare a înnoirii parcului auto național (Programul „Rabla”). Așa declară directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Suceava, Iluță Cocriș, care spune că, anul acesta, în județul Suceava au fost duse la unitățile de dezmembrare autorizate 4931 de autoturisme vechi, mai multe cu 531 față de media pe țară, de 4400 de mașini.
 

Întrucât multe dintre bonurile valorice eliberate în schimbul hârburilor duse la „rematuri” nu au fost încă valorificate, Programul “Rabla”, care trebuia să își încetează valabilitatea pe 23 noiembrie, a fost prelungit până pe 31 ianuarie 2011. „Ministerul Mediului a venit în întâmpinarea celor care au aplicat în cadrul programului și a prelungit termenul, astfel încât să se poată achiziționa cât mai multe autoturisme”, declară dl Cocriș. Anul acesta, la casare au fost date 180.000 de autoturisme vechi, față de 30.000, în 2009. Cu toate acestea, pe piața națională există încă aproape 31.000 de tichete nevalorificate, după 31 ianuarie 2011 ele nemaifiind valabile. Potrivit primelor informații, anul viitor se vor acorda 4 vouchere în loc de 3, însă valoarea unui tichet va scădea de la 3.800 de lei, la 3.000 de lei/bucată. Până la data de 9 noiembrie 2010, prin Programul Rabla au fost distribuite către „rematuri” 189.959 de tichete, dintre care 188.161 pentru persoane fizice și 1798 pentru persoane juridice. În vederea achiziționării unui autovehicul nou au putut fi folosite unu, două sau cel mult trei tichete, valoarea lor scăzându-se, de către producătorul validat, din prețul de comercializare al autovehiculului nou. Diferența până la acest din urmă preț a fost scoasă din buzunar de proprietarul înscris în program sau a provenit din credite bancare ori din finanțarea obținută în baza unui contract de leasing financiar. Șeful APM Suceava declara recent că, pe piața neagră, un voucher se tranzacționa cu peste 600 de lei, alte surse precizând că pentru un tichet valoric se cer între 900 și 1100 de lei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: