Atribuțiile DSP referitoare la comercializarea plantelor etnobotanice: să fie păstrate în condiții corespunzătoare !

Direcția de Sănătate Publică n-are nicio atribuție de control asupra plantelor halucinogene, în afară de condițiile de păstrare a acestora în magazine, din punct de vedere igienico-sanitar.
 

DSP Suceava

„Noi nu avem practic programe legate de plantele etnobotanice, pentru noi locurile în care se comercializează sunt simple magazine și, culmea, noi trebuie să constatăm că sunt păstrate în condiții corespunzătoare”, ne-a declarat ieri directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Suceava, dr. Ludovic Abiței. El a spus că, doar anul trecut, inspectorii DSP au avut misiunea de a căuta un anumit pliculeț cu astfel de plante, în așa-numitele „magazine de visuri”, care nu a fost de găsit. Magazinele unde se comercializează plante halucinogene vor fi interzise în municipiul Suceava, prin ordin al primarului. Decizia a fost luată după ce un băiat, în vârstă de 14 ani, elev în clasa a VIII-a la CN „Petru Rareș”, a murit într-un spital din Iași, iar consumul de astfel de plante ar fi una din cauzele decesului, potrivit unor surse. Dr. Abiței spune însă că substanțele halucinogene ar fi contribuit doar „eventual” la scăderea imunității organismului, care nu a mai putut lupta împotriva infecției care a răpus copilul, până la urmă. „Din discuțiile pe care le-am avut cu unii medici, diagnosticul ar fi peritonită acută primară, care nu are drept cauză o boală precum apendicită sau ulcer perforat. Ar putea fi provocată de un stafilococ virulent. Putea copilul să fie purtător de stafilococ faringian, purtător sănătos de anumite bacterii, adică nu prezenta simptome de boală. Acești purtători pot transmite altora boala sau se pot îmbolnăvi ei pe fondul unei imunități scăzute”, a precizat dr. Abiței. Potrivit specialiștilor, „peritonita este o inflamație a peritoneului, membrana care căptușește pereții cavității abdominale”. În cazul peritonitei primare, „sursa de contaminare nu este cunoscută”. Boala poate apărea și la persoane fără antecedente de boală.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: