Ținte

Iată că deși aceste zile sunt nefiresc de calde, calendarul ne pune cu picioarele pe pământ: suntem aproape la miez de noiembrie și nu mai e mult până… Ne amintește și organizația „Salvați Copiii”, anunțându-ne că la 9 decembrie va avea loc, la București, „Festivalul brazilor de Crăciun”, menit a colecta fonduri de suport în programele de educație preșcolară, prevenire a abandonului și reintegrare a copiilor. Context în care se evocă o statistică Eurostat de la începutul acestui an (…și este de bănuit că acum, spre sfârșit, realitatea este încă mai sumbră!), potrivit căreia 33% dintre copiii țării (sau o treime) trăiesc „sub limita sărăciei”, procent care plasează România pe primul loc din Europa privind copiii și tinerii cu vârste între 0 și 17 ani care trăiesc „sub limita subzistenței”.
 

L.D. Clement

Este clar că acești copii se află într-o gravă, dramatică situație de risc. Dacă nu sunt ajutați, ei sunt pe cale să nu mai ajungă oameni ori să devină un greu lest al societății. Însă de felurite, tot mai felurite și mai neașteptate riscuri sunt pândiți și ceilalți, necuprinși într-o astfel de statistică și, din perspectiva ei, „salvați”. S-ar părea că, uneori, și banii de ajuns ori prea mulți provoacă vulnerabilități, într-o lume bezmetică, din ce în ce mai bezmetică, în care răul îmbracă straie diverse și poartă măști felurite. Iar dacă ei sunt vulnerabili, sunt ținte, înseamnă că noi suntem foarte vulnerabili, fie că în funcție de rolurile pe care le avem, adesea vremelnice, suntem ba părinți, ba politicieni, ba comercianți, ba consumatori, ba cu legea, ba pe lângă ea… Lumea nu-i ideală, desigur; dar măcar de ce n-am vrea să fie aproape așa?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: