„Salut inițiativa interzicerii magazinelor de vise la Suceava”

a declarat ieri, pentru „Crai nou”, medicul Tudor Ciuhodaru, deputat de Iași, inițiatorul a două proiecte de lege legate de consumul și comercializarea etnobotanicelor
 

„Consumul de etnobotanice a devenit o problemă de sănătate publică. Din păcate, trebuie să moară cineva pentru ca treburile să se miște. Cei care au putere decizională nu acționează, ci doar reacționează”, a declarat ieri, pentru „Crai nou”, doctorul Tudor Ciuhodaru, deputat de Iași, membru în Comisia pentru Sănătate a Camerei Deputaților. Medicul ieșean este inițiatorul a două legi ce vizează comercializarea și consumul de etnobotanice și un militant acerb pentru interzicerea „magazinelor de vise”, pe care le numește de altfel „magazine de coșmaruri”. Prima, Legea Ciuhodaru, ce interzice aceste magazine, a fost votată de 231 de deputați, dar n-a fost încă promulgată de președinte, care a întors-o la Senat. „Sper să treacă legea asta și să producă efecte. După depunerea proiectelor mele de lege, am alertat Autoritatea Teritorială de Ordine Publică și am salutat interzicerea magazinelor ce comercializează etnobotanice în Făgăraș, Brașov, București. Dacă se va întâmpla acest lucru și la Suceava (așa cum a promis primarul Ion Lungu, n. red.), salut și această inițiativă. Posibil ca și acest copil sucevean să fi murit din cauza consumului de etnobotanice, dar până când nu se va constata oficial acest lucru nu mă pot pronunța. Dar s-au petrecut decese în rândul tinerilor, cert, din cauza acestor substanțe – niște rebuturi de experimente farmaceutice și militare care și-au găsit piață. La fel de cert este că doar anul acesta au ajuns la urgențe, în urma consumului de etnobotanice, aproape 1000 de tineri. Și vâr-sta lor este tot mai mică, iar gravitatea clinică cu care acești copii ajung la spital este tot mai mare. Și cum să nu fie așa, dacă, în urma analizelor toxicologice, s-au descoperit în aceste amestecuri droguri de mare risc precum cocaina sau canabisul?”. Un al doilea proiect de lege inițiat de Tudor Ciuhodaru, aflată în așteptare la Senat, prevede ca importul și comercializarea produselor din această categorie să fie avizat de Ministerul de Interne și cel al Agriculturii, în conformitate cu recomandările Agenției Naționale Antidrog și a Comisiei Europene.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: