Meseria lor e riscul !

Pirotehniștii ISU „Bucovina” Suceava au detonat controlat un întreg arsenal de război

Grupa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Bucovina” al județului Suceava a executat zilele acestea o misiune de transport și distrugere controlată a muniției asanate în ultimele 6 luni, de pe teritoriul județului Suceava.
 

Două autospeciale au pornit din curtea inspectoratului spre poligonul autorizat din localitatea Copălău, județul Botoșani, fiind însoțite de un antemergător de la Serviciul Poliției Rutiere și de un echipaj SMURD, conform procedurilor în astfel de cazuri. Au fost transportate, și ulterior distruse prin explozie controlată, două bombe de aruncător și aviație, 19 grenade de mână ofensive și defensive, 16 proiectile de artilerie, 144 cartușe infanterie, un focos artilerie. În total, 182 elemente de muniție, provenind din cele două războaie mondiale, asanate în ultimele 6 luni, în urma executării a 34 de misiuni. S-au folosit 9,8 kilograme de trotil și 10 capse electrice detonante. Misiunea, aflăm, a fost complexă și riscantă, ținând cont de numărul mare al elementelor de muniție transportate. Mai aflăm că s-a desfășurat cu profesionalism, în condiții de maximă securitate, încheindu-se fără să se înregistreze incidente. Altă misiune pe muchie de cuțit… La scurt timp după revenirea în subunitate, echipa pirotehnică, formată din slt. Ilie Șveduneac, m.m. Iulian Pentilescu și plt.maj. Marius Chimiuc, a fost solicitată să intervină la o misiune de asanare pirotehnică, în satul Părhăuți, comuna Todirești, în urma unui apel telefonic, prin intermediul numărului unic de urgență 112. Pirotehniștii au intervenit pentru identificarea, ridicarea, transportul și depozitarea unui element de muniție, provenind din cel de-al Doilea Război Mondial. Muniția se afla în gospodăria lui Ioan P., care a descoperit-o în timp ce executa lucrări pentru canalizare. Pirotehniștii au securizat zona, evacuând din perimetru familia proprietarului și lucrătorii din gospodărie. În urma cercetării și detectării zonei, echipa pirotehnică a identificat și a ridicat un proiectil exploziv, calibrul 152 mm, echipat cu focos, în perfectă stare de funcționare. Situația în care s-a desfășurat misiunea a fost complexă, având un înalt grad de periculozitate, deoarece, pe lângă faptul că erau mulți oameni în zonă, proiectilul se afla la 10 metri distanță de locuință, orice șoc sau manevrare greșită putând declanșa un dezastru pe o rază de aproximativ 500 de metri. …și alta, la fel de periculoasă A doua zi, echipa pirotehnică s-a deplasat într-o nouă misiune, în localitatea Cârlibaba. Un cetățean a descoperit un element de muniție, într-o zonă nelocuită de pe Valea Bistriței, acesta anunțând postul local de Poliție. Ajunși la fața locului, pirotehniștii au identificat și ridicat un proiectil exploziv, calibrul 122 mm, provenind din Primul Război Mondial, echipat cu focos și în perfectă stare de funcționare. Echipa pirotehnică a făcut un instructaj cu persoanele aflate la fața locului, în ambele misiuni pirotehnice, privind modul de comportare la descoperirea elementelor de muniție. Muniția a fost transportată în condiții de maximă siguranță, fiind depozitată provizoriu, până la distrugerea controlată într-un poligon autorizat.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: