25 de asistenți maternali suceveni au renunțat la meseria de “părinte”

Printre ei sunt persoane care au plecat în străinătate, s-au pensionat, le-au expirat atestatele sau le-au fost suspendate > 644 de copii suceveni sunt îngrijiți în prezent de “părinți” plătiți de DGASPC Suceava
 

25 de asistenți maternali profesioniști (AMP) din Suceava au renunțat la profesie în primele 9 luni ale acestui an. Până la 1 octombrie 2010, 495 de persoane, în contract individual de muncă cu Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava, creșteau copii în plasament familial, unii însușindu-și de puțină vreme, alții de la implementarea sistemului de asistență maternală profesionistă, „profesia” de părinți. Cei 25 de AMP n-au renunțat, spun oficialii DGASPC, pentru că li s-ar fi… aplecat de meserie și n-au mai vrut copii în casă, ci din motive cât se poate de obiective. 9 părinți de profesie au renunțat la a mai fi asistenți maternali pentru că au plecat în străinătate, oficial această încetare de activitate numindu-se „cu acordul ambelor părți”. Alți 7 AMP s-au pensionat și, ca tot salariatul la pensie, au trebuit să-și caute deja alte preocupări. Pentru 5 suceveni a expirat atestatul în perioada menționată mai sus, iar cei în cauză n-au mai obținut altul. Un asistent maternal din județul Suceava a decedat, iar alți trei au rămas „corigenți” în urma controalelor DGASPC, iar pentru că au ținut casele murdare și copiii neîngrijiți, li s-a suspendat atestatul pe o perioadă de 6 luni. În această perioadă, cele trei persoane își păstrează calitatea de asistent maternal, dar, pentru redobândirea atestatului, au obligația să-și facă „lună” în casă și să creeze condiții omenești de creștere a copilului. În caz contrar, atestatul va fi retras definitiv. Copiii pe care îi aveau în grijă cei 25 de AMP au fost fie redistribuiți altor părinți de profesie, fie au fost integrați în centrele de asistență socială din județ. Cert este că, din 688 de copiii câți se aflau în plasament familial în luna august 2010, în acest moment sunt îngrijiți de părinți plătiți de stat 664 de minori, la care se mai adaugă alți aproximativ 350 de minori plasați la rudele din familia lărgită, alți circa 100 fiind în plasament la persoane fără grad de rudenie. În ciuda faptului că nu este deloc o „meserie” bănoasă (salariul de bază al unui asistent maternal este echivalent cu cel al unui asistent social cu pregătire medie, la care se adaugă un spor de 15% pentru AMP care cresc doi copii și 25% pentru cei care cresc copii cu handicap, HIV sau SIDA), la orice deblocare de posturi se „bat” să devină părinți de profesie zeci de persoane pe un loc. Majoritatea asistenților maternali din județul Suceava sunt femei cu vârste între 40 și 50 de ani, toți angajații de acest fel ai DGASPC îngrijind copii abandonați în maternități sau în centrele de protecție, minori din familii ce nu se mai pot descurca cu ei, copii abuzați sau lăsați de izbeliște de părinții naturali.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: