„Vinovat” de consecvență

Îl sfidez pe cel care afirmă că s-a întors mai întărit în dragostea față de partid și de conducătorii iubiți și stimați după participarea la un spectacol al Cenaclului „Flacăra”! Poate mai mândru de neamul său da, căci ni se pare că Păunescu reușise să-i smulgă lui Ceaușescu puternica armă a patriotismului, cea cu care acela câștiga imensă simpatie după moartea lui Dej, invadarea Cehoslovaciei și formidabilul recurs la istorie săvârșit sub autoritatea sa, până când se întorcea, tâmpit de cultul personalității, din China și lua lamentabilele „măsuri din iulie”.
 

Talibanii comuniști din toate structurile urau Cenaclul, pentru că acolo se trăiau câteva ore de libertate, libertatea de a răspunde invitației de a-ți iubi patria, conducătorul și partidul sau de a nu răspunde acelei invitații. Și covârșitoarea majoritate ne-am dat seama că avem imense disponibilități de a ne iubi mai mult Țara… Cenaclul era mai degrabă o stare de spirit și de asta se temeau politrucii. Fără îndoială, Cenaclul exista pentru că exista Păunescu. În ciuda a tot ce se spunea atunci sau s-a spus mai târziu despre Poet, el a rămas consecvent idealului pe care și-l asumase. Nici președinții de țară, nici dușmanii, nici detractorii n-au reușit să-l facă să-și lepede crezul, să-și modifice mesajul. Doar câțiva dintre oamenii care veniseră de dincolo de comunism reușiseră aceasta. Chiar dacă din tabăra opusă, Adrian Păunescu li se adaugă. Dar, pentru tânărul jurnalist de atunci, Păunescu mai însemna ceva: „Flacăra”. Revista aceasta fusese asumată de mulți dintre noi – cei ce nu fuseserăm trimiși să învățăm să scriem la „Ștefan Gheorghiu” – drept „școală”. Inspirat de o temă lansată acolo, am realizat un set de reportaje despre poluarea de pe văile râurilor Bucovinei. Am fost chemat la judecata de partid: „Ce, tovarășe, asta a adus comunismul pe văile alea?!”… Nu s-a considerat că moartea sa ar merita impunerea doliului național. Nimeni nu-l poate opri însă să-și ocupe fotoliul meritat în istoria literaturii române. Este de aceea remarcabil gestul universitarilor suceveni de a coborî drapelul în bernă în onoarea unuia dintre intelectualii români care și-a dominat și onorat epoca.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: