În bibliotecile școlare

Disfuncții

Inspecțiile realizate de reprezentanții Inspectoratului Școlar Suceava la bibliotecile școlare din județ au scos la iveală adevărul că în unele locuri fondul de carte este în stare de uzură avansată, având o vechime de peste 20 de ani, că bibliotecarii sunt în număr insuficient, iar unii dintre ei au o pregătire „inadecvată sau insuficientă” în raport cu cerințele din fișa postului.
 

Totodată, inspecțiile au mai arătat că „multe biblioteci din școlile rurale stau închise, deși în documente ele apar ca fiind gestionate de învățători sau profesori de limba română remunerați prin încadrare la plata cu ora, și că nu există bani pentru înnoirea bazei materiale din biblioteci, pentru informatizarea acestora, în vederea asigurării de informații actualizate și eficiente”. În ultima perioadă, inspectorii au trecut cu inspecții frontale prin școlile din Adâncata, Berchișești, Fântâna Mare, Hânțești, Șc. Gulia – Dolhasca și Școala Nr. 3 Gura Humorului, 7 dintre biblioteci obținând calificativul „bine”, trei – acceptabil, iar 8 nu au primit calificativ. S-au mai efectuat 12 inspecții în bibliotecile din unitățile școlare Pătrăuți, Frătăuții Vechi, Gălănești, Școala Nr. 1 Vicovu de Jos, Capu Câmpului, S.A.M. Marginea, școlile Nr. 2 și 3 Marginea, Volovăț, Comănești, la Colegiul Tehnic Rădăuți, Colegiul Tehnic “Al. I. Cuza” Suceava. Bibliotecile școlare au însă și realizări, scoase de asemenea în evidență de controalele IȘJ. Astfel, 40 de bibliotecari colaborează la derularea Concursului național „O carte pentru școala mea”, iar în multe din bibliotecile clasice s-au amenajat Centre de Documentare și Informare, care oferă elevilor condiții pentru „formarea simțului estetic și critic, a gustului artistic și a motivației studiului individual”. Sunt și bibliotecari care au dorit să se specializeze, 20 fiind studenți la Biblioteconomie, la Universitatea Suceava, iar 7 bibliotecari urmează cursurile postuniversitare pentru specializarea de profesori documentariști, tot la Universitatea Suceava, cu profesori de la Univ. “Babeș Bolyai” Cluj-Napoca. Potrivit datelor IȘJ, în județ există 92,21 norme de bibliotecar școlar/documentarist, 75,5 posturi fiind în școli și 2,5 la Casa Corpului Didactic. De asemenea, mai sunt 14,21 de norme obținute prin însumarea indemnizațiilor de bibliotecar la plata cu ora. Județul are 116.647 cititori de carte școlară, din care – 107.511 sunt elevi, iar 9.136 cadre didactice.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: