Ministrul, despre pachetul legislativ privind sănătatea

Ministrul sănătății Atilla Cseke a declarat, vineri, la Suceava, că noul pachet legislativ privind eficientizarea mai multor domenii din sănătate este finalizat, însă mai sunt de clarificat unele aspecte, și că acesta conține reglementări care ar trebui puse în practică de la 1 ianuarie 2011.
 

Potrivit lui Cseke, noul pachet legislativ cuprinde câteva măsuri importante și anume trecerea Fondului Unic de Asigurări de Sănătate din administrarea Ministerului Finanțelor Publice în cea a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, introducerea programelor multianuale naționale de sănătate și a contractului-cadru multianual, dar și introducerea dreptului de practică limitată pentru absolvenții facultăților de medicină pe competențe stabilite de MS, cu avizul Colegiului Medicilor din România. El a mai spus că pachetul legislativ conține și aspecte legate de relația contractuală între CNAS și furnizorii privați. “Astăzi, Casa Națională susține că reglementarea legală în vigoare o obligă să încheie cu toți furnizorii privați contracte de prestări servicii. Dorim să reglementăm foarte clar acest lucru, pentru că nu poate exista o asemenea obligație. Este o posibilitate, urmează să ai niște criterii de calitate, în funcție de acele criterii de calitate, dacă se îndeplinesc, se încheie contracte cu furnizori privați”, a spus Cseke. El a explicat că se dorește ca un procent de 50 la sută din sumele colectate la Fondul Unic de Asigurări de Sănătate de la nivelul județelor să rămână la Casele Județene de Asigurări de Sănătate, sume ce vor fi redirecționate către spitale sau alți furnizori de servicii medicale, arătând că în acest fel va exista o motivație în plus pentru aceste instituții în colectarea fondurilor. Totodată, ministrul sănătății a ținut să precizeze că va introduce în noul pachet legislativ prevederea privind înființarea unor comitete județene de sănătate, așa cum este cel înființat la Suceava de președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, arătând că în urma descentralizării este necesară o coordonare și o colaborare la nivel județean între autoritățile locale care au în subordine spitale, managerii acestora, reprezentanții asociațiilor profesionale și autoritățile județene. El a mai spus că în cadrul acestor comitete pot fi elaborate strategii județene în domeniul sănătății și luate măsuri ce se doresc a fi implementate la nivel județean. Ministrul sănătății a mai spus că introducerea programelor multianuale naționale de sănătate și a contractului-cadru multianual vor conduce la o mai bună predictibilitate în sistemul de sănătate.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: