Migrația cadrelor sanitare nu e fenomen românesc

Ministrul sănătății, Atilla Cseke, a apreciat, vineri, la Suceava, că problema resurselor umane în sistemul sanitar a apărut în momentul intrării în Uniunea Europeană, dar că fenomenul migrației forței de muncă nu este unul particular României, ci și altor țări europene.
 

Cseke a spus că numărul certificatelor de conformitate eliberate în 2010 nu l-a depășit pe cel al anului 2007, anul intrării României în Uniunea Europeană, arătând că cei mai mulți au plecat în anul 2007, însă, cumulat de-a lungul anilor, anul acesta pare mult mai vizibil acest fenomen. El a arătat că personalul medical care a plecat la muncă în străinătate a părăsit domenii deja deficitare în privința resurselor umane, respectiv ATI, Radiologie sau Urgențe. Cseke a spus că fenomenul migrației forței de muncă nu este unul particular în România, arătând că și țări ca Ungaria sau Polonia se confruntă cu aceeași problemă. Ministrul sănătății a spus că, potrivit datelor oficiale, în Franța, la 1 ianuarie 2009, din cei 8631 de medici cetățeni străini care lucrau în sistemul de sănătate, 16 la sută sunt belgieni, 12 la sută sunt cetățeni români, 11 la sută germani, 10 la sută algerieni și 8 la sută italieni.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: