„M-aș bucura ca în 80% din spitalele din țară să fie condiții ca aici”

a declarat ministrul sănătății cu prilejul vizitei la Spitalul Județean Suceava Ministrul sănătății, Attila Cseke, și-a început vizita la Spitalul vechi cu câteva din secțiile acestui spital recent reabilitat și modernizat, unde a remarcat: „M-aș bucura ca în 80% din spitalele din țară să fie condiții ca aici”. La Spitalul vechi, ministrul Cseke a vizitat secțiile de oncologie, boli infecțioase și pneumoftiziologie, intrând și prin saloane, unde le-a urat sănătate bolnavilor internați.
 

ministrul sănătății

Ministrul a remarcat culoarea portocalie a linoleumului aflat pe toate holurile secțiilor. La Secția Boli Infecțioase, o pacientă i-a oferit un buchet de lalele albe, simbolul partidului din care face parte, iar la Secția Pneumoftiziologie a fost întâmpinat cu pâine și sare. Pe tot parcursul vizitei sale, ministrul a fost însoțit de președintele CJ Gheorghe Flutur, vicepreședintele CJ Vasile Ilie, primarul Ion Lungu, secretarul de stat Cristian Irimie, deputata Sanda-Maria Ardeleanu, managerul Vasile Râmbu și directorul medical Doina Ganea. De la autorități, ministrul a aflat cum arăta înainte Spitalul vechi, despre implicarea lor în finanțarea investițiilor de acolo și despre intenția lor ca Spitalul Județean să fie „o unitate model”, să devină, poate, un spital clinic. „Cred că, acum, cu descentralizarea spitalelor, instituția cu cel mai mare impact este spitalul. Așteptările noastre sunt că autoritățile locale vor avea aceeași implicare în întreaga țară. În spitale, acum, orice investiție este binevenită, important este ca cetățeanul să vadă că există un trend, un val de bine”, le-a replicat ministrul. La un moment dat, în timpul vizitei la Secția Pneumo-ftiziologie, ministrul a explicat că motivul pentru care medicii și asistentele pleacă la muncă în străinătate nu ține numai de condițiile de salarizare, ci și de infrastructură și dotare: „Și în Germania e problemă cu plecarea medicilor și asistentelor la lucru în alte țări, medicii pleacă în țările nordice, asistentele spre Elveția, deși nu cred că e o diferență mare de salarizare; e o problemă de infrastructură și dotare. Țările scandinave au un sistem de reciclare a dotărilor: când achiziționează o aparatură de ultimă generație, imediat se gândesc ce să cumpere peste 5 ani. Sigur că pe un medic îl tentează și condițiile de lucru. Dacă oferim nu numai pacienților, ci și personalului condiții bune, sigur că e altceva”, a declarat ministrul. Prima secție vizitată la spitalul nou a fost Unitatea Primire Urgențe, de asemenea reabilitată și modernizată, prilej cu care Attila Cseke a spus că „pe partea de urgență, sistemul nu stă prea rău în ce privește dotarea, s-au făcut pași cam la toate spitalele”. Vizita a continuat la Secția Balneofizioterapie, altă secție modernizată, apoi în spațiul unde se lucrează intens la amenajarea ambulatoriului integrat de specialitate. Președintele Gheorghe Flutur a pus în discuție problema reabilitării maternității, prinsă într-un program prin Banca Mondială, program blocat în prezent. „Deblocarea nu e problemă”, a răspuns ministrul. La finalul vizitei, ministrul s-a întâlnit cu medicii-șefi de secție, întâlnire unde presa nu a avut acces.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: