Diana Corcan și Dan Bistricean – poezie brăileană lansată la Suceava

Vineri, 29 octombrie, s-a desfășurat la Biblioteca „I. G. Sbiera”, sub egida Consiliului Județean Suceava și a Societății Scriitorilor Bucovineni, lansarea a două volume de poezie semnate de poeții brăileni Diana Corcan („Tubaj cu Șarpe”, Timișoara, Editura Brumar, 2010) și Dan Bistricean („Amiaza omului cu felinar”, Brăila, Editura „Opinia”, 2010). Manifestarea a fost moderată de poetul Alexandru Ovidiu Vintilă, iar prezentările cărților au fost realizate de criticul literar Isabel Vintilă.
 

După volumele „Stăpânul lupanarului” și „Corabia pisicilor galbene”, Diana Corcan elaborează sub semnul introspecției un al treilea, intitulat, nu întâmplător, „Tubaj cu șarpe”. Diana Corcan este o poetă matură, influențată vizibil de schema propusă de suprarealiștii români din al doilea val. „O poetă cu instinct, virilă, fantastă deopotrivă”, cum a afirmat Alexandru Ovidiu Vintilă în deschiderea lansării, Diana Corcan scrie o poezie „directă și alertă în același timp, profund existențialistă, atentă la nuanțe, dar și la modul în care se construiește textul”. „Poeta descrie o lume multidimensională, regăsirea individului putându-se realiza doar în urma tubajului cu șarpe. Ținând cont că tubajul, adică introducerea în interiorul corpului uman a unei sonde, este o manevră terapeutică, cel care se regăsește pe sine prin acest act se vindecă totodată de spaime și temeri. […] «Tubajul cu șarpe» este, de fapt, o lepădare de piele, o renaștere, o experiență inițiatică”, a susținut, în cadrul lansării, Isabel Vintilă. Dan Bistricean propune, la numai un an de la debutul cu volumul „Ochii din buzunare”, o carte completă, cu o structură trinomică, „Amiaza omului cu felinar”, în cele trei secțiuni ample din care aceasta se compune, „Orașul obscen”, „Anotimp arhetipal” și „Mansardele somnului”, succedându-se armonios poeme autobiografice. Structura celulară a acestui volum compune un univers bidimensional: de o parte prinde contur lumea urbană, apăsătoare, cotidiană, iar de cealaltă parte, sub semnul somnului, ni se dezvăluie o alta, a interiorului, a autobiograficului. Alexandru Ovidiu Vintilă a precizat că Dan Bistricean, care este, de altfel, originar din Suceava, „percepe poezia drept dătătoare de speranță în fața unei lumi apocaliptice, devoratoare și neîndurătoare, marcată de stări negative și tensiuni cumplite”. Volumul, scris așa cum mărturisește poetul în poemul minibiografie, în „douăzecișioptdezile”, este într-adevăr călătoria omului cu felinar într-o amiază. „Omul cu felinar plânge și caută ziua în care a încetat să mai trăiască, o caută în orașul obscen, în copilăria pierdută, în spațiul visului și al inconștientului. Dan Bistricean este mereu în preajma «omului în care zace o pasăre», a «omului atemporal», a «omului matusalemic», el este cel care exorcizează plânsul și însingurarea prin poezie, la fel ca maeștrii săi Gellu Naum și George Bacovia”, a mai spus Isabel Vintilă. În cadrul acestei duble lansări a luat cuvântul și prozatorul și gazetarul Cristian Robu Corcan, care a vorbit despre Dan Bistricean și despre modul în care a decis acesta din urmă să scrie poezie. Alături de poeții brăileni au fost prezenți și scriitorii suceveni Constantin Arcu, Ion Beldeanu, Carmen Veronica Steiciuc, Viorica Petrovici și Constantin Severin.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: