Memorie

Romanul de începuturi al lui Eugen Barbu „Șoseaua Nordului” nu face parte nici dintre capodoperele literaturii române și nu este nici „cap de operă” în literatura ieșită de sub pana interesantului autor. Interesant pentru o anume vârstă, pentru că puțină lume tânără zăbovește acum asupra paginilor lui Eugen Barbu. Și rău face, pentru că el este unul dintre făuritorii filmului de aventură, ca scenarist desigur, multe filme de care se face „vinovat” Sergiu Nicolaescu umilind puternica cenzură comunistă prin audiența lor, cam nepartinică și dătătoare de idei asemenea. Filme „scrise” de Eugen Barbu. Chiar „Șoseaua Nordului” deschidea șirul acesta de scriituri „comportiste”, cum le numește Nicolae Manolescu, care scriau despre comuniști evitând, cu abilitatea marelui talent, ideologia manifestă.
 

Romanul acesta lansa, după plecarea rușilor în 1958 din România, ideea că ne-am eliberat singuri de nemți, fără ajutorul „eliberatorilor” sovietici. Recursul la romanul barbian ne-a fost provocat de reînvierea sintagmei Șoseaua Nordului –, într-un alt context decât cel bucureștean, de data aceasta el fiind extins la nordul țării și utilizat cam surprinzător. Puțini sunt cei care astăzi revitalizează și relansează în spațiul public elemente din mitologia politică a anilor comuniști. Căci șoseaua bucureșteană care a dat numele romanului și-a dăruit totodată și notorietatea, aceasta fiind transferată în spațiul public prin mijlocirea grupului „eroic” de activiști comuniști antifasciști care lupta pentru eliberarea Capitalei de trupele germane după întoarcerea armelor. Este un semn bun acesta. Pare că suntem deja destul de departe de vremurile pe care oficial le repudiem cu atâta silă. Viața noastră – a unora – s-a consumat însă sub acele vremi și e mângâietoare ideea că în iadul ale cărui personaje am fost se mai găsește și câte ceva bun de preluat. Oricum, cel ce a sugerat botezarea DN 17 „Șoseaua Nordului” are o bună memorie literară…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: