Când prevalează politicul, o lege iese mai degrabă imperfectă

„Un ministru tânăr, deștept, perseverent și încăpățânat, nepregătit pentru viață și nepregătit să înțeleagă că șeful lui este Parlamentul”. Astfel și-a exprimat senatorul PD-L de Suceava, Orest Onofrei, nemulțumirea vizavi de comportamentul ministrului educației, Daniel Funeriu, în relația cu parlamentarii.
 

El consideră că este grav pentru un ministru tânăr să nu-și respecte promisiunile, să accepte amendamente ca să tragă de timp și apoi să scrie în lege ceea ce a hotărât inițial. „Nu e posibil ca un ministru, în Senatul României, să scrie cu propriile degete, pe calculator, amendamente propuse de senatori dar care nu se regăsesc în lege, și apoi se uită fără să clipească în ochii senatorilor. Noi, senatorii, ne simțim jigniți pentru că credem că le-a scris direct în recycle bin”, a spus Onofrei. Senatorul PD-L a arătat că dacă moțiunea de cenzură la Legea educației ar fi dus doar la înlocuirea ministrului educației, el ar fi votat-o. „Angajarea răspunderii Guvernului pe Legea educației naționale e o decizie politică și are de-a face cu prevederi din lege care, după părerea mea, au eșuat la negocierile politice. Din acest motiv cred că, în special PSD ar fi trebuit să accepte că o negociere politică presupune și compromisuri și nu doar propriile soluții”, a declarat Onofrei. El a spus că nu va vota moțiunea de cenzură ce va fi introdusă de opoziție la angajarea răspunderii Guvernului pe Legea educației naționale, exprimându-și însă nemulțumirea privind forma în care a fost adoptată această lege. „Comportamentul PD-L la angajarea răspunderii va fi de a nu susține moțiunea de cenzură. Aceasta nu înseamnă că mulți dintre membrii PD-L, printre care și eu, suntem mulțumiți de felul în care legea a ieșit”, a spus senatorul PD-L. Parlamentarul democrat-liberal a subliniat că, din punctul său de vedere, fiind om cu gândire de dreapta, cu toate că legea aduce îmbunătățiri în învățământul din România, aceasta rămâne o lege care nu ajută descentralizarea și păstrează rolul exagerat al statului în decizii care țin de administrare și nu de politici în învățământ, dar și că menține confuzia dintre învățământul de stat și cel particular. „Din acest punct de vedere, această lege pare făcută de PSD și nu de PD-L. De aceea, surpriza mea majoră este că PSD susține o moțiune de cenzură pe această lege”, a spus senatorul PD-L. El a mai arătat că legea întreține „o confuzie probabil asumată” cu multe prevederi la limita Constituției, exemplificând cu articolul din Constituție care prevede că învățământul de stat este gratuit, iar legea stabilește că învățământul universitar de stat este gratuit pentru cifra de școlarizare aprobată anual și cu taxă în condițiile legii. Onofrei a constatat că acestei legi îi lipsesc decizii majore care ar fi dus la o așezare a învățământului românesc pe principii sănătoase și care să reziste pe o lungă perioadă de timp. Parlamentarul PD-L a mai adăugat că, dacă legea va fi promulgată și va fi operațională, timpul rămas până la începutul anului școlar viitor este suficient ca o parte dintre imperfecțiuni să fie corectate. „Modalitatea cea mai facilă de corectare este finalizarea actualului proiect de lege aflat în formă finală la Senat”, a conchis Orest Onofrei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: