Prea Fericitul Daniel, Patriarhul României

Oaspete al Bucovinei, timp de două zile

Sub domnia lui Vasile Lupu, biserica Putnei ctitorite de Ștefan cel Mare era demolată, lucrările de reînălțare a locașului începând în 1653. Abia în 1662, după moartea domnitorului „reconstructor”, adică după nouă ani, biserica era gata. Ea nu a fost pictată vreodată. Au trebuit să treacă aproape trei secole și jumătate pentru ca pictarea bisericii să înceapă, în sfârșit. Curajul de a purcede la această grea misiune l-a avut starețul Melchisedec Velnic al mănăstirii. Nu fără greutate, nu fără controverse și nu fără puține jertfe, pictura a fost săvârșită, „șevaletul” fiind în sfârșit strâns la 31 iulie 2010, la exact (tot) nouă ani de la așezarea primei culori pe zidurile interioare ale bisericii mănăstirii.
 

Mănăstirea Putna

Duminică, de hramul Putnei, are loc slujba de sfințire a picturii. La remarcabilul eveniment a răspuns invitației bucovinenilor însuși Patriarhul României, Prea Fericitul Daniel, însoțit de o delegație a Patriarhiei, din care face parte și PS Varsanufie Prahoveanul, vicar patriarhal. Delegația va ateriza vineri seara la aeroport, ea urmând a fi primită oficial la Suceava și la Putna. Ziua de sâmbătă este rezervată vizitării muzeului mănăstirii gazdă și a Mănăstirii Sucevița, seara urmând slujba de priveghere. Se știe (până acum) că vor participa la Sf. Liturghie de duminică și ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, cu întreg Sinodul Mitropolitan, ÎPS Serafim, arhiepiscopul Ottawei și al Canadei, Prea Sfințiții Meletie, episcop de Hotin, și Irinel, episcop de Nijinski și Priluțchi (Ucraina), precum și Prea Sfințiții Ioachim Băcăuanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, și Emilian Lovișteanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Prea Cuviosul Melchisedec Velnic, starețul Putnei, așteaptă în continuare confirmarea sosirii lor la Putna și din partea altor ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: