Deși mai sunt 6 luni de intervenții efective

Mai puțin de trei sferturi din lucrările ISPA sunt realizate

Edilul-șef Ion Lungu este optimist, crezând că execuția la canalizare se va apropia de final în august, iar cea de pe componenta de apă, până la sfârșitul lui octombrie > Din economiile făcute la intervențiile de până acum și prin redistribuirea fondurilor, au fost atacate mai multe străzi neprinse inițial în proiect

 

Deși lucrările din cadrul Programului ISPA sunt realizate, în medie, în proporție de peste 65%, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, este de părere că firmele constructoare vor raporta închiderea șantierelor înainte de sărbătorile de iarnă, conform contractului semnat cu finanțatorii europeni. Edilul-șef este optimist în legătură cu respectarea termenului, în ultimul timp constructorii suplimentându-și forța de muncă și încadrându-se în graficul asumat. În plus, economiile făcute la intervențiile de până acum permit o redistribuire a fondurilor, atacat fiind un număr suplimentar de străzi, neprinse inițial în proiect.
„Ca o medie globală, putem aprecia că lucrările sunt efectuate în proporție de 65-75%, în unele locuri realizările fiind mai mari, iar în altele mai mici. Am discutat cu cei de la componenta de canalizare, iar din economia făcută din valoarea de licitație a proiectului, am început reabilitări și pe alte străzi. Rămân optimist că vom termina acest program până la sfârșitul anului”, relevă ocupantul fotoliului din Areni. Primarul apreciază că, dacă nu vor interveni complicații, firma Pfeiffer, care se ocupă de lucrările de canalizare, s-ar putea apropia de final odată cu sfârșitul lunii august, iar TMUCB, de pe rețelele de apă, și-ar atinge obiectivele stabilite undeva prin octombrie.
Ion Lungu ține să aprecieze că societățile de construcții sunt la zi cu încasarea contravalorii prestațiilor, exprimându-și speranța că, până la urmă, nu vor interveni probleme cu plățile. „Mulțumim lui Dumnezeu că nu avem probleme cu banii! Din ceea ce se raportează vizavi de facturile de la nivelul Ministerului de Finanțe, nu sunt neregularități în ceea ce privește plățile către firmele de construcții, ceea ce este un aspect pozitiv”, a subliniat Ion Lungu.
Lansarea oficială a Programului ISPA s-a făcut pe 22 mai 2008, pe strada Cpt. Grigore Andrei, din cartierul Burdujeni-sat, intervențiile urmând a fi încheiate la finele lui 2010. Valoarea totală a investițiilor din Programul ISPA se ridică la 52,68 milioane euro, dintre care 33,442 milioane euro reprezintă finanțare nerambursabilă din partea Uniunii Europene, 12,55 milioane euro – participare a Guvernului României și 6,68 milioane euro – împrumut municipal de la banca germană KFW. În urma licitațiilor, executantul la sistemul de alimentare cu apă a fost declarat concernul TMUCB și ERG Termrom București, pentru suma de 14,89 milioane euro, în timp ce lucrările la rețeaua de canalizare au fost adjudecate de compania Ludwig Pfeiffer Germania, cu un contract de 20,96 milioane euro. De modernizarea stației de epurare se ocupă Dytras Spania, contra a 13,66 milioane euro. Contractul de asistență tehnică a fost semnat cu firma germană Eptisa și are valoarea de 3,16 milioane euro.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: