De la jumătatea lui ianuarie până acum

Numărul cazurilor de gripă nouă scade vertiginous

Numărul cazurilor de gripă nouă este în scădere continuă de la jumătatea lunii ianuarie și până în prezent, la Suceava un singur caz fiind confirmat în ultimele zile. Este vorba
despre o femeie de 31 de ani din Rădăuți, gravidă în luna a IV-a, care a fost internată în Secția Boli Infecțioase a Spitalului Municipal Rădăuți încă de pe 26 ianuarie. Starea ei este stabilă în prezent.

 

În județul Suceava, de la începutul epidemiei de gripă porcină 214 cazuri au fost confirmate cu virusul AH1N1, înregistrându-se 11 decese. Ultimul deces a fost raportat pe 3 ianuarie.
La nivel național, nu a fost raportat niciun caz nou pe 1 februarie, numărul total al cazurilor confirmate fiind de 6953, iar al deceselor 119.
În luna ianuarie, un calcul făcut pe baza informărilor zilnice ale Ministerului Sănătății (MS) arată că în fiecare din săptămânile de mijloc ale acestei luni – a doua și a treia – au apărut câte cel puțin 400 de noi îmbolnăviri, iar în ultima, doar 130. Pe de altă parte, numărul celor morți din cauza gripei noi a scăzut de trei ori din săptămâna a doua până într-a patra, de la 27, la 9 persoane.
În schimb, potrivit oficialilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), virusul AH1N1 încă se răspândește în Africa de Nord, în unele zone din Europa și Asia, dar la nivel global violența sa a scăzut. Virusul pandemic rămâne însă cel mai predominant virus gripal care circulă în întreaga lume, la ora actuală, și care prezintă un risc crescut pentru femeile gravide și persoanele cu alte afecțiuni medicale. De altfel, în România, inclusiv în județul Suceava, toate decesele înregistrate la persoane confirmate cu acest virus au survenit pe fondul obezității și al unor boli cronice, precum hipertensiune arterială, diabet.
OMS informează că o mare parte din emisfera temperată de nord a trecut de apogeul de transmitere a gripei între sfârșitul lui octombrie și sfârșitul lui noiembrie, dar virusul H1N1 continuă să se transmită în mod activ în Africa de Nord, inclusiv în Egipt, zone limitate din Europa de Est și Sud, precum și în unele părți din Asia de Sud și de Est, în vestul Indiei – conform agenției Organizației Mondiale a Sănătății. Și în China, virusul H1N1 a scăzut substanțial față de punctul maxim atins în noiembrie anul trecut, dar alte virusuri gripale au crescut tot mai mult în ultimele săptămâni, susține OMS.
Virusul pandemic a ucis cel puțin 14.711 de oameni în întreaga lume de la apariția sa, în aprilie 2009, dar OMS a spus că abia după un an sau doi după terminarea pandemiei se va putea stabili un număr real al deceselor cauzate de gripa nouă.

Print Friendly, PDF & Email
Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: