Un sfert dintre absolvenții angajați lucrează ca necalificați!

Mai puțin de o treime din persoanele selectate și-a găsit o slujbă după Bursa locurilor de muncă din septembrie, cauzele constând în lipsa de experiență a tinerilor și în greutățile financiare cu care se confruntă angajatorii

 

Din cei 333 de absolvenți de instituții de învățământ selectați la Bursa de locuri de muncă din urmă cu lună, doar 101 au fost angajați, informează Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Suceava.
Potrivit unui comunicat al instituției, angajatorii au preferat absolvenții de liceu și de școli postliceale, iar mai apoi pe cei de școli profesionale, în actualul context economico-financiar și al greutăților cu care se confruntă agenții economici, gradul de absorbție fiind considerat drept unul „satisfăcător”.
„Lipsa de experiență a tinerilor și greutățile financiare ale angajatorilor au condus la ocuparea pe posturi necalificate a peste un sfert de absolvenți”, se arată în datele oferite publicității de AJOFM.
Cei mai mulți tineri și-au găsit de lucru în restaurante și în alte servicii de alimentație, în prelucrarea lemnului și în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte. Meseriile în care au fost angajați amatorii de slujbe fără studii superioare sunt cele de ospătar, tâmplar, bucătar și vânzător, în timp ce dintre tinerii cu facultate, de căutare s-au bucurat economiștii.
Ocuparea absolvenților cu studii superioare nu s-a caracterizat printr-o ofertă bogată, ci printr-o diversitate a domeniilor de activitate. Este vorba despre activități juridice și de contabilitate, comerț cu ridicata și amănuntul, industrie alimentară, pescuit, activități profesionale științifice și tehnice, prelucrarea lemnului, construcții de clădiri, colectarea, tratarea și eliminarea deșeurilor, jocuri de noroc și pariuri, lucrări speciale de construcții.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: